zondag 25 september 2011

Egel

Egel adult

Bladkoning Eemshaven

Na een super weekend de vorige week op Rottumeroog was het dit weekend even een lekker lui weekendje . Niks geen druke toestanden maar gewoon even de boel de boel laten , en dat is best wel eens lekker . De enige drukte die ik had waren 2 Bladkoningen in de Eemshaven die er zondag niet veel zin in hadden om even lekker op een takje voor mij te komen zitten . Het blijven erg leuke beestjes die Bladkoningen , zeker als het alweer de 250 ste soort is voor mij dit jaar in Groningen . Naast de Blako's en de zoveelste Visarend voor dit jaar bleek dat onze Egel er inmiddels een jong op na houd , word het toch nog gezellig in ons tuintje .



Egel juveniel





maandag 19 september 2011

Deception tour ?

terwijl een groot deel van vogelend Nederland naar Vlieland vertrok voor het eerste deception tour weekend van dit jaar begon ik op vrijdagmorgen aan de reis naar de hemel van Groningen . Het is altijd maar afwachten wat de collega's op Vlieland er uit weten te trekken aan zeldzaamheden , het oh my god gehalte kan soms behoorlijk op lopen als de vele vogelaars en hun volgzame mongoolewaaier het eiland over de kop trekken . Vrijdag vertrokken wij om 8 uur in de morgen voor 4 dagen naar Rottumeroog voor de maandelijkse hoogwatertelling . De 3 mannen die naar Oog zouden gaan hadden een missie , de beuk er in , gaan met die banaan . we waren nog maar net uit de Eemshaven vertrokken toen het al bingo was met de eerste leuke soort . Er naderde een kotter en ik zei tegen een van de andere mannen , het zou leuk zijn als er een Vorkstaartmeeuw achter die kotter zou hangen . De kotter vaart voorbij en ja hoor , er vliegt een juveniele Vorkstaartmeeuw achter de boot . Als dat een voorbode is dan kan het nog een lekker weekend worden .






Jan van Gent
De reis naar de eilanden neemt een paar uur in beslag en naast de koffie en veel slap gelul , waar ik overigens wel van hou ,van de bemanning van de Harder is het altijd lekker vogelen aan dek . Vaak zie je op de Eems de eerste Zeekoeten en Duikers en op de Noordzee de eerste Jan van Genten al aan je neus voorbij gaan . Deze keer deden we er nog een klein schepje boven op met een Geoorde fuut , een Kleine jager en een Velduil die over de Eems naar het vaste land vloog . Een keer aangekomen bij Plaat bleek niet alles vlekkeloos te gaan verlopen dit weekend . De buitenboordmotor van de zodiac had er geen zin meer in , hij had blijkbaar de geest gegeven en dacht , doe het zelf maar lekker mannen . Er zat dus niets anders op dan de tijdelijke bewoners van Plaat met mensen kracht aan land te zetten . Dan komen die lieslaarzen dus echt goed van pas , nooit eerder had ik zoveel lol van een paar laarzen van 35 euries . Als ware gondeliers bewogen we het bootje richting het eiland met aan boord de Plaatgangers , waar het kon gingen we met een paar man van boord om het bootje naar drogere gronden te trekken . Voor je het weet sta je dus op plaat inplaats van op Oog , al was het maar voor even . Dit alles was nog maar een peuleschil met wat ons nog te wachten stond . Als je op de boot naar Oog zit en de schipper verteld je dat je op het vuurtorenduin af word gezet dan weet je als Rottum ganger hoe laat het is , lopen , erg ver lopen . Nu is lopen op het eiland best te doen , minder word het als je rugtassen , eten voor vier dagen en twee grote jerrycans met drinkwater mee moet nemen . De enige manier om het hele spul bij het enkele kilometers verder op staande huisje te krijgen is om de trekker met laadbak op te halen . Het koste wat moeite , het was al wel weer 20 jaar geleden dat ik op een trekker had gereden , om het gevaarte aan het rollen te krijgen maar dan heb je ook wat . Na uren varen ,sjouwen en rijden ben je dan eindelijk met alle bepakking bij het huisje . Naast wat spierpijn leverde dit tochtje ook nog een paar erg leuke momenten op . Zo ging een Grote jager op een kleine 20 meter naast ons het water zitten en liet zich erg leuk bekijken . Leuker werd het toen de vogel op oog hoogte tussen ons door vloog , whow , erg gaaf . Een andere erg leuke soort was een juveniele Steppekiekendief welke helaas maar kort op het eiland zou verblijven .








Velduil




Het hele weekend stond in het teken van vogels kijken , Er waren maar weinig momenten dat we niet bezig waren om de weekendlijst aan te scherpen . Tellen , bosjes trappen , over zee kijken noem het maar op , elk stukje Rottumeroog is over de kop getrokken en dat leverde een geweldige score van 105 soorten op . Ik ga niet alle soorten opnoemen maar beperk mij ook deze keer weer tot de , laat ik zeggen , betere soorten . Pas op , voor sommige mensen die op Vlieland zijn geweest dit weekend kan deze lijst als schokkend ervaren worden . Dit weekend leverde ons 4 Velduilen , 1 Vorkstaarmeeuw , 5 Kleine jagers , 4 Grote jagers , 1 Middelste jager , 1 Grote burgermeester (adult) , 1 Steppekiekendief , 6 Ijsgorzen , 1 Roodkeelpieper , 1 Draaihals , 1 Grauwe franjepoot , 1 Rosse franjepoot , 2 Strandplevieren , 4 Parelduikers (allemaal zomerkleed) , 2 Noordse pijlstormvogels (nieuw voor mij in Groningen) , 1 Grauwe pijlstormvogel en 8 zomerkleed Roodkeelduikers op . Nu wil ik niet lullig doen maar voor drie mannen op een eilandje vind ik dit best aardig gedaan . Als je daar dan nog de Kleine vliegenvanger , een Ortolaan , 2 Kleinste jagers en de Baardgrasmus van Plaat daar bij doet dan kom ik tot de conclusie dat de Groninger eilanden een stuk beter geboerd hebben dan heel Vlieland met zijn tientallen vogelaars bij elkaar . Sorry jongens , the deception tour sucks this time .





Draaihals




Als u dacht dat dit het was dan komt de bekende kers in de van der valk appelmoes nog .



Zondag morgen zat ik over zee te kijken toen er in mijn scoop beeld een rugvin tevoorschijn kwam . Vrijwel direct had ik in de gaten dat ik niet naar een Bruinvis zat te kijken maar naar een Dolfijn . Het beest kwam behoorlijk hoog uit het water waardoor ik de vis goed heb kunnen zien . Determinatie van Dolfijnen op zee is lastig maar alle waargenomen kenmerken lijken te passen op de Witflankdolfijn . Dus , the best bird of the trip was a mammal !!

























zondag 4 september 2011

Muziek

Gewone Zeehond Breebaart


Zilvermeeuw Lauwersoog



Zwarte Ibis Lauwersmeer (In 2010 geringd met witte ring met code V02 in Spanje)


Geen nieuw is ook nieuws , maar als ik door tijd gebrek en weinig opvallende zaken niets te melden heb dan kan het wel eens gebeuren dat ik een weekend een post op dit blog oversla . Vorige week was zo'n weekend dat er niet veel te doen was in het Oldambt . Ik kan natuurlijk vermelden dat er vorige week weer een juveniele Breedbekstrandloper in de Breebaart polder zat en dat er naast de 8 al een langere tijd in het Oldambt aanwezige Kraanvogels nog een eenzame Kraanvogel net ten zuiden van Winschoten op dook maar daar staat de wereld niet van op zijn kop .We raken zo langzamerhand al aan deze soorten gewend , hoe gek dat dan ook klinkt . Het Oldambt verliest in hoog tempo zijn goudgele kleur , de Wintertarwe is inmiddels allemaal van het land en de akkers krijgen door het ploegen weer hun grijze winterkleed . Als je in oost Groningen woont dan weet je wat het betekend waneer de polders weer grauw en grijs zijn , de herfst staat weer voor de deur . Een nieuwe jaar getijde met andere vogels en andere geluiden . Over andere geluiden gesproken , dit weekend was het weer tijd voor het 3 dagen gezellig feest in ons dorp met op 2 van de 3 avonden veel muziek , gezellie volgens veel mensen . Wij hebben het "geluk" dat de feesttent pal achter ons huis staat en dat we mee kunnen genieten van de snoei harde muziek die de ramen in onze kozijnen doen laten trillen , en dat tot een uurtje of twee in de nacht , erg gezellig dus . Op de eerste avond gingen 2000 jongeren uit hun dak bij de Slam fm party welke gerand stond voor 180 beats per minuut , omdraaien in bed was nog nooit zo makkelijk want door de trillingen ging dit haast vanzelf . Op de tweede avond was het tijd voor de Hollandse hits . Nu is het zo dat de meeste mannen die in de bouw werkzaam zijn wel houden van wat gehos en gelal van een paar C artiesten die de tent even in een uurtje leeg komen snabbelen , ik ben daar graag een uitzondering op en heb er niets mee . Ik heb een soort van Hollandse hit allergie en ik laat mij daar ook niet voor behandelen bij een arts , het is een aandoening waar ik eigenlijk goed mee heb leren leven .


Breedbekstrandloper Breebaart (juveniel)




Ondanks het lawaai in de nacht lukte het mij nog aardig om zaterdag morgen op tijd van bed te komen om koers te zetten naar het Lauwersmeer . In de voorgaande dagen waren al leuke soorten gezien in het gebied dus daar kon het niet aan liggen . Het weer was misschien net even te goed (tjongejonge wat een Hollander) want zonnig weer in de Lauwers betekend veel luchttrilling in het gebied . Het eerste inkoppertje van de dag waren 4 Grauwe franjepoten welke op grote afstand in een plasje achter de kazerne zaten , altijd een leuk begin van de dag . Naast 40 Casarca's kreeg ik bij het Jaap Deensgat ook te maken met een aanhanger . Aanhangers zijn vogelaars die je niet kent , ze stoppen op de plekken waar jij ook stopt en vragen vervolgens of er nog iets te zien is . Ze kunnen je behoorlijk lang volgen en vaak moet je ze even afschudden door een sprintje te trekken of door plots uit hun beeld te verdwijnen . Deze aanhanger was ik na twee keer stoppen al kwijt , niet dat ik onaardig wil zijn tegen mensen maar ze kunnen zelf natuurlijk ook wel een poging doen om iets leuks te vinden denk ik dan . Door het mooie weer waren meer mensen op het idee gekomen om naar het Lauwersmeer te gaan en het was ronduit druk in het gebied . veel wandelaars , fietsers en toerende mensen deelden het gebied met maar een klein handje vol vogelaars . Ondanks de drukte zag ik naast de Franjepoten toch nog een Zeearend , 1 Visarend , een Zwarte ibis en 9 reuzensterns . Zondag was het weer Breedbekken tijd in de Breebaart polder met niet minder dan drie juveniele (alweer nr 11,12 en 13 voor dit jaar) vogels voor de schuilhut .