zondag 14 april 2013

Rotslijster

Soms heb je van die dagen die wat langer in je geheugen blijven hangen, van die dagen die de gemoederen lang bezig lijken te houden en die eigenlijk het predicaat "te bizar voor woorden" verdienen. Afgelopen donderdag was zo'n dag die maar in mijn hoofd blijft hangen en dat nog lang zal blijven doen. De dag begon, net als de voorgaande dagen, om 5 uur in de morgen op een hotelkamer in Den Helder met moeizaam wakker worden, tanden poetsen en een ontbijtje met veel koffie. Na aankomst op de bouw werden de werkzaamheden die voor die dag op de agenda stonden nog even doorgenomen en na nog meer koffie werd om zeven uur begonnen met het lastige klusje. Na alle benodigde gereedschap en materiaal uit de auto gehaald te hebben bleek dat niet alle spullen aanwezig waren en ik opperde mij op om het missende onderdeel te halen op de opslagplaats. Het begon net licht te worden in het nog deels slapende en met hondenstront bezaaide Den Helder. Toen ik weer terug liep naar de werkplek ging out of the bleu een vogel op een meter of tien voor mijn neus op een hekje zitten. Waar het vandaan kwam weet ik niet maar het eerste wat door mijn, nog duffe, hoofd schoot was Rotslijster!!! 

Foto: Erik Menkveld


Even voor de duidelijkheid, 11 april, schemering, een man met een peuk in zijn mond en een vogel die wel erg veel op een zeldzame Rotslijster lijkt, zou u het geloven?? Net op het moment dat het ongeloof en de kleine waarheid samen leken te smelten vloog de vogel weg en zag ik dat de vogel ook nog eens rood in zijn staart leek te hebben, pffh dat had ik weer. Zonder kijker of wat dan ook liep ik rustig en met mijn mobiel in de aanslag richting de vogel in de hoop dat hij nu wel zou blijven zitten. De vogel vloog vrijwel direct weer op en verdween over de huizen in de richting van de zeedijk. Hier vond ik de vogel vrij snel weer terug maar ook nu was het beest niet gediend van pottenkijkers en verdween achter een flatgebouw. Dit schoot niet op en ik besloot om een hulplijn in te zetten. Omdat ik niemand ken die in de omgeving van Den Helder naar vogels kijkt besloot ik om Bart-Jan Prak te bellen en vertelde hem waar ik was en wat ik aan de vogel had gezien. Na nog wat determinatie kenmerken van Rotslijsters doorgenomen te hebben besloten we om de vogel, met een grote slag om de arm , als mogelijk op de RBA te slingeren.

Foto: Erik Menkveld

Nu zou je verwachten dat er mensen zijn die denken, mmh dit is interessant, maar de kop van noord Holland is blijkbaar de TOH niet want er gebeurde bar weinig, of beter gezegd helemaal geen ene ruk. De enige vogelaar die ik tegen kwam zij het niet hard op maar in zijn ogen kon ik nog net de woorden mafkees lezen. Ook op het forum van waarneming.nl werd het verhaal met een "het zal vast een roodstaart zijn!!" afgedaan en de frustratie aan mijn kant hoopte zich met het uur op. Omdat er ook nog gewoon gewerkt moest worden had ik weinig tijd om tussendoor nog naar de vogel te zoeken. Wel bekeek ik elke langs vliegende vogel uitvoerig maar steeds weer ging het om een Spreeuw of Merel en de uren tikten maar weg, en nog steeds geen andere vogelaars te bekennen. Net op het moment dat je bij je zelf denkt dat het een uitzichtloze en kansloze toestand aan het worden is gebeurde het onmogelijke. Om vier uur in de middag, en bijna acht uur na de eerste waarneming, vond ik de vogel zelf weer terug in een parkje achter het univé gebouw en ook nu vloog de vogel direct weer van me af wanneer ik te dicht bij kwam. Weer belde ik met het steunpunt in de stad Groningen en weer werd een bericht op het net gezet, deze keer met een verzoek om assistentie. Eindelijk leken een paar mensen wakker te worden en kreeg ik hulp bij iets waar ik nog steeds mee bezig was, het terug vinden van de vogel. De Rotslijster werd door de toegesnelde vogelaars vrij vlot gevonden en eindelijk kreeg ik het beest door een telescoop te zien, uren van frustratie vielen van mijn schouders en eindelijk was het tijd voor een klein vreugde dansje. Omdat ik mijn Obsmapp verkeerd had ingesteld lukte het mij niet om de vogel op waarneming.nl in te voeren, Die instelling wijzigen zou mij, ik ben niet zo handig met die moderne rotzooi, nog een kwartier kosten en daar was geen tijd voor. De aanwezige vogelaars konden om onverklaarbare wijze ook niets uploaden dus voor de laatste keer die dag werd contact gezocht met commandocentrum Groningen en met de woorden "het is er een, hij kan op zeker" werd het startsein gegeven van circus Rotslijster. Er is nogal veel te doen om de ware identiteit van de vogel en dit beest laat de gemoederen behoorlijk hoog oplopen, is het een laat ruiende eerste zomer Rode Rotslijster (krijgt van mij een +) of word het toch een hybride tussen een Blauwe x Rode Rotslijster. Er worden door enkele mensen ook al bordjes met de tekst Oostelijke Blauwe Rotslijster in de lucht gestoken. ik wacht gewoon af wat de raad van wijze heren er over te melden heeft en tot die tijd lijkt het, voorlopig, een Rotslijster spec te blijven. Bij deze wil ik Bart-Jan bedanken voor het doorgeven van de vogel en Erik Menkveld wil ik hartelijk
bedanken voor het beschikbaar stellen van enkele foto's van de vogel. voor nu sluit ik speciaal voor enkele waarneming.nl forum gebruikers af met een oude vogelaars wijsheid uit de TOH  "Alles kan, altijd en overal"   Word vervolgt.      

6 opmerkingen:

 1. Het is een mooi verhaal André, met gelukkig een goede afloop. Ik heb afgelopen zaterdag uitgebreid van de rotslijster kunnen genieten en wil je bij deze bedanken voor de fraaie ontdekking.
  Vriendelijke groeten,
  Jan Zwaaneveld

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geloof je Andre!

  de buurman

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verhaal en dito ontdekking Andre!

  Grt Ph Koken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is dat trouwens jou Rotslijster waar het NoordHollands Dagblad het over heeft?

  http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article21786403.ece/Mogelijk-rode-Rotslijster-gesignaleerd-in-Den-Helder?lref=vpll

  de buurman

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig verhaal André! En bedankt voor de ontdekking en volhardendheid. Als je een foto wil gebruiken moet je me maar even een berichtje sturen via waarneming.nl (http://waarneming.nl/waarneming/view/75024020?_popup=1)
  groeten Peter Lindenburg

  BeantwoordenVerwijderen