zondag 6 april 2014

Kiekje kieken


In juni 2012 passeerden de sombere akkers nabij Buinerveen ook al even de revue op dit blog en toen kwam het veenkoloniaal gebied er niet zonder kleerscheuren af. Inmiddels zijn we twee jaar verder en ook tijdens mijn bezoek van zaterdag leek er niets in het landschap veranderd te zijn wat mijn kleikop op andere gedachten kon brengen. Ik vind het gebied nog steeds niet om aan te zien en ik blijf het jammer vinden dat onze lieve heer er op de laatste dag van de schepping niet meer tijd in heeft gestoken. Ik hoor u denken, als je het gebied te ruk voor woorden vind waarom ga je er dan weer naar toe? Het antwoord op die vraag vliegt daar rond en luistert naar de naam Steppekiekendief. Net als in 2012 vliegt er ook nu weer een mannetje Steppekiek rond en dat is op zijn zachtst gezegd opvallend. Nu kan je aannemen dat het om dezelfde vogel gaat als die van 2012 maar de vogel van 2014 lijkt een derde kj man te zijn en dan zou het kleed niet passen op het mannetje van 2012 want die zou inmiddels in zijn vierde kalender jaar moeten zitten. Je zou verwachten dat hij nu, qua kleed, al verder zou moeten zijn. Feit is wel dat het beest, net als in 2012, het hele gebied gebruikt en dat hij, ondanks langere periodes van afwezigheid, steeds weer terug komt bij dezelfde akkers. Moeten we geloven in toeval of verkijken we ons op het kleed van deze vogel? u mag het zeggen.        


Steppekiekendief  3e kj man?  Buinerveen                                ( Pallid Harrier )

Voorafgaande aan het bezoek aan de Steppekiekendief  bezocht ik zaterdag nog een gebied dat in tegenstelling tot Buinerveense aardappelvelden wel iets meer potentie heeft, de Onlanden. De misthoorns van de Roerdompen klonken bij aankomst luid over het gebied en mijn eerste Zomertalingen voor dit jaar pikte ik met gemak uit een groep Wintertalingen. Ik hoopte dat ik de al lang aanwezige Amerikaanse wintertaling met net zoveel gemak uit de groep Wintertalingen zou pikken maar dat leek gemakkelijker gedacht dan gedaan. De Amwita wist zich goed te verstoppen tussen de vele pollen Pitrus en het koste mij redelijk veel moeite om de eend in beeld te krijgen. Jammer genoeg zat de eend te ver om er een redelijk plaatje van te maken maar dat mocht de pret niet drukken.Heremietibis       Stadskanaal                                                ( Northern Bald Ibis )

Van de twee dwaalgasten in Drenthe is de stap naar de twee Groninger megasterren van de afgelopen winter weer snel gemaakt. Inmiddels hebben de Heremiet ibissen, want daar gaat het over, zich verplaatst van Onstwedde naar een park in Stadskanaal en ondanks dat veel mensen ze als "niet echt" beschouwen kunnen de twee nog steeds op veel bekijks rekenen. Dankzij de milde winter bleek het niet nodig om ze te vangen en uitlevering aan de Oostenrijkse autoriteiten blijft voorlopig dus achterwege. En wat denken de vogels er zelf van?, het zal ze allemaal een grote reet wezen, en gelijk hebben ze.


Witte kwikstaart  Parend  Onlanden.                                  ( White Wagtail )  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten