zondag 4 mei 2014

TOH 2014


Geoorde fuut     Onnerpolder                                        ( Black-Necked Grebe )

En daar was hij dan weer, de top of Holland vogeldag. Tijdens de editie van 2013 ging ik alleen op pad om een gooi te doen naar de prijzen maar alleen is ook maar zo alleen. Dit jaar moest het anders, grondiger en gezelliger en dat bereik je alleen maar wanneer je een team vormt. Een paar telefoontjes plegen was genoeg om bijna 100 jaar vogel ervaring in een auto te proppen en zaterdag om 8.00 uur in de morgen ging het los met team "de Breedbekjes". Vier mannen met verschillende achtergronden en net zoveel eigenaardigheden ging op pad om de soort van de dag te vinden en om samen een gezellige dag met elkaar te hebben. Naast twee jonge teamleden, die nog net het predicaat jonge honden krijgen, was het team ook nog aangevuld met twee veertigers die elkaar al meer dan 25 jaar kennen en die beide al net zo lang met een kijker om hun nek lopen. De oudjes kregen van de jonkies al snel de bijnaam "Waldorf & Statler en de toon voor die dag was gezet.    


Steppekiekendief    3e kj man    Oldambt                         ( Pallid Harrier )


Na vertrek werd de eerste stop van de dag gemaakt in the outback van oost Groningen, de Dollard polders. Deze polders leveren altijd wel wat leuke soorten op, al was het woord leuk deze keer wel een beetje een understatement. Een derde kj man Steppekiekendief liet zich geweldig zien aan het team maar deze vogel leverde ons geen punten op omdat de vogel al eerder deze week ontdekt was door een andere vogelaar. De vogel vloog af en aan en werd ook luid roepend en baltsend gezien, iets wat niemand van het team eerder had meegemaakt, wat een spektakel. Naast de Step waren hier ook nog de andere Kiekendieven soorten aanwezig en zo kan het dus gebeuren dat je in een kijker beeld een Blauwe man, een Grauwe man en een Steppe man hebt en dat is in Nederland uniek. Veel tijd om naar de Steppekiek te kijken was er niet want we moesten door met onze missie. Na de polders werd koers gezet naar de Tjamme nabij Beerta en de waterberging van Ulsda, hier werden alleen maar Zomertalingen gezien. Het team stond nog steeds op scherp en besloten werd om midden Groningen met een bezoekje te vereren. De natuurgebieden van Kolham en Woudbloem voegden een Ooievaar en twee Geoorde futen toe aan de lijst maar een soort die punten waard was zat er niet in. Dan maar de boel bij het Dannemeer over de kop trekken.         


Omdat ik de contactpersoon was van het team kreeg ik alle Whatsapp berichten ( vele tientallen ) met de waarnemingen binnen van alle andere teams en ook bij die anderen teams was het seipel, rustig en tien keer niets anders dan Draaihalzen, Zeearenden, Steltkluten en kleine zilverreigers, niets om wakker van te liggen dus, of om in de woorden van Waldorf & Statler te spreken, tis niks. Het Dannemeer was goed voor groeiende meligheid in de auto en een adulte Wilde zwaan. Een Wilde zwaan in mei is altijd leuk en deze vogel was een goede oppepper voor het team die nog steeds gebukt ging onder een teller die nog steeds op 0 punten stond. Het volgende gebied die op het programma stond was het Hoeksmeer. Hier werd een pitstop gehouden met veel koekjes en Coca Cola zero (wat niet te zuipen is.) Bij deze plas ging het overigens akelig mis met team "de Breedbekjes" , hier hebben we kostbare punten laten liggen en wel in de vorm van 2 Steltkluten. Vlak na ons vertrek werden hier 2 Steltkluten gemeld en eigenlijk hadden deze vogels voor ons moeten zijn. Hadden we niet goed opgelet? Hebben we te veel naar de Regenwulpen staan kijken of zijn de vogels na ons bezoek aan komen vliegen? we zullen het nooit weten maar het zorgde wel voor een stilte in de auto van minstens 30 seconden, gewoon doorgaan kids. Met uiterste precisie werden vervolgens Tetjehorn, het Schildmeer en het Hondshalstermeer uitgeplozen en dit was goed voor een Roerdomp en een vrouwtje Eidereend. Een Eider in het binnenland van het Oldambt, dat was erg lang geleden en de leden van het team vonden dat deze vogel wel een eervolle vermelding waard was, maar helaas.  


De oude mannen van het team bestookten de jonge honden de hele dag met anekdotes uit vervlogen tijden, tijden waarin de onderlinge communicatie tussen vogelaars nog met rooksignalen en vlaggetjes ging. De jonge mannen lachten er smakelijk om terwijl ze nog eens op hun scherm van hun iPhone keken. we vertelden ook dat we altijd rond het middaguur vet (vis, patat) gingen halen maar het kwartje leek niet te vallen bij onze planner ( Willem ) van de dag. Het was vier uur in de middag en de batterijen van Waldorf & Statler waren bijna leeg, er moest vet in de hongerige lichamen. Na nog een vrouwtje Beflijster ingekopt te hebben bij Oterdum werd onder enige druk op de tourmanager koers gezet naar een vistent voor een kibbeling plate. Hier werd ook de stand van zake voor het team opgenomen en met nog een gebied te gaan, de Dollard, kwamen wij tot de conclusie dat het nog wel heel gek moest gaan om nog een prijs in de wacht te slepen. Voor de laatste keer pakten we ons op voor de laatste ronde. De Breebaart polder was nagenoeg leeg en op de kwelders vonden we als troostprijs nog een puntloze Roodhalsgans als afsluiter.  


Visarend        Dollard                                                      ( Osprey )

We hebben als team een leuke en gezellige dag gehad maar de vogels wilden niet echt meewerken. Een troost voor ons was dat de andere deelnemende teams van de TOH dag net zoveel geluk hadden als wij want er werd door niemand een echte harde soort gevonden. Volgend jaar gaan we zeker weer meedoen want u weet het, meedoen is belangrijker dan winnen ( wat een dooddoener)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten