maandag 19 december 2011

Rottumerplaat part 3

Terwijl in Noord Korea de mensen op straat liggen te huilen omdat hun leider de eeuwige jachtvelden heeft opgezocht zat ik voor vier dagen op Rottumerplaat het vogeljaar 2011 al een beetje uit te zwaaien, dat zouden ze trouwens in dat eerst genoemde land ook eens moeten doen, iemand even lekker uitzwaaien. December, Rottumerplaat, tja wat kan je dan nog verwachten . Wat je zeker verwachten kan is rust, complete rust en ruimte zonder ook maar last te hebben van wie dan ook. Even niemand om je heen die moeilijke doet of je begroet met een middelvinger.


Middelste jager De enige foto (35mm) met een vogel er op van het hele weekend .

Vrijdag om 8 uur in de morgen gingen de trossen van de Harder los en kozen we het ruime sop richting de Groninger eilanden. Op zee was het nog rustig maar je voelde wel dat er wat op komst was want later in de middag trok de wind al iets aan en draaien meer naar noord. Bij Rottumeroog werden de eerste groep tellers aan wal gezet met de Zodiac, Het moet even snel zij de schipper want de wind trekt aan en op de terugweg naar de boot had de Zodiac zichtbaar moeite om door de branding te komen. De wind voorspelling voor de zaterdag en zondag waren noord west 7 tot 8, dan gaat de gemiddelde Rottumganger toch even rekenen, Noordzee + storm = leuke soorten zien. We kozen er dus voor om de hoogwatertelling direct na aankomst op Plaat te doen, erg spannend zou de telling, gezien de tijd van het jaar, toch al niet worden en de aantallen zouden aanzienlijk lager zijn als in de voorliggende maanden. Tassen uitpakken, kachels aan in het huisje en de scoop op de nek en het eiland op. Bij de eerste stop tijdens de telling vonden we een Zwarte rotgans en dat is in Groningen toch wel een erg leuke soort te noemen. Naast deze gans en 4 Ruigpootbuizerden waren er maar weinig noemens waardige soorten te bewonderen en waren de aantallen laag te noemen.

Aan het einde van de middag was er nog even tijd om over zee te kijken. Opvallend waren de grote aantallen Roodkeelduikers die langs het eiland vlogen met oa een groep van 26 vogels. In een korte tijd kwamen ruim 100 vogels langs en er leek maar geen einde aan de stroom aan duikers te komen. Zoals voorspeld draaide de wind in de avond naar noord west en trok behoorlijk aan. De wachttoren begon huilende geluiden te maken en de schoorsteentjes van het huis klapperden er lustig op los, heerlijk zo'n storm op een eiland. De zaterdag en zondag stonden in het geheel in het teken van zeetrektellen. In de luwte van een duin stonden 4 mannen de hele dag over zee te kijken en bijna het enige wat er te horen was waren kreten als, Duiker naar links, Jantje aan de horizon of jager bij de zwarte boei. Je staat er versteld van hoeveel vogels er over open zee vliegen, je verveeld je geen moment. De zeelucht maakt hongerig en moe en na een wandeltocht van een kleine 6 kilometer terug naar het huisje is slapen geen probleem (of zou dat nou van de berenburger komen ?)Zeerukkers schuilen voor de buien .


Uren over zee kijken leverd altijd leuke soorten op maar ergens in je achterhoofd hoop je altijd op een klappertje, een strakke soort, de vette sh.t zal ik maar zeggen. Zondag in de loop van de morgen was het zover. Tijdens het zoeken tussen de golven vloog plots een Vale Pijlstormvogel mijn beeld in en direct daarna schreeuwde ik, Vale pijl op 12 uur achter de branding naar rechts. Ze moeten er op Borkum wel van geschrokken zijn zo hard was de kreet. Na dat alle vier de mannen de vogel hadden gezien was het tijd voor een klein vreugde dansje. Dit was pas de derde Vale pijl voor Groningen ooit en een nieuwe soort voor mijn provincie lijst. Ondanks de tijd van het jaar was het, mede dankzij de storm, erg goed toeven op Plaat. Het ontbreken van stromend water en de koude nachten vergeet je al snel waneer je om tien uur sávonds op een duin staat met boven je een geweldige sterrenhemel , een storm op de Noordzee en het licht van de vuurtorens van Borkum, Schiermonnikoog en Ameland aan de horizon, het Waddengebied op zijn best dus. En natuurlijk mag het lijstje met leuke waarnemingen ook deze keer niet ontbreken. 4 dagen Rottumerplaat leverde deze keer een Rosse Franjepoot, de al genoemde Zwarte rotgans, 3 Grauwe pijlstormvogels, 3 Alken, 1 Zwartkopmeeuw, 1 Kuifduiker, 1 IJsduiker, 1 Velduil, 5 Grote jagers, 7 Middelste jagers, ruim 200 Roodkeelduikers, 28 Parelduikers, ruim 1000 Drieteenmeeuwen, 13 Jan van Genten, 200 Dwergmeeuwen en de geweldige Vale pijlstormvogel op. En daar komt hij weer , ik heb mindere weekenden gehad dit jaar.1 opmerking:

  1. Mooi lijstje weer hoor! Denk ik een keer een blokkertje te hebben voor Groningen, rol je hem zo ff op ;-)

    ps Ze liggen trouwens in Noord Korea op straat te janken

    BJ

    BeantwoordenVerwijderen