zondag 11 december 2011

Springtij

Zeearend Dollard

De waterkeringen konden afgelopen weekend weer dicht want er werd weer springtij voorspeld . Er zijn mensen die er moeilijk van kunnen slapen maar ik daar in tegen kan er enorm van genieten als de kwelders zonder enig pardon in de golven van de Waddenzee verdwijnen . Alles wat niet kan vliegen moet rennen en zwemmen voor zijn leven om niet ten prooi te vallen aan het snel op komende water . Muizen maken zich uit de voeten en zoeken een veilig heenkomen op de Zeedijk en worden in het slechtste geval tijdens deze tocht in de vlucht uit het water geplukt door een Velduil of een Buizerd . Alle zangvogels die normaal gesproken op de kwelder leven kiezen ook eieren voor hun geld en verkassen ook naar hoger gelegen gronden en zo kan het dus gebeuren dat je tijdens een ritje langs de dijk 100 Oeverpiepers , groepjes Strandleeuwerikken , 400 Fraters , IJsgorzen en veel op muizen wachtende roofvogels ziet . Ook de Velduilen komen tijdens springtij van de kwelders af en laten zich dan erg goed benaderen en bekijken . En de Zeearend , ach die bekijkt het allemaal vanaf een afstand en komt , om de dag nog maar even wat leuker te maken , even op een meter of 20 (slik) langs vliegen als of het niks is .

Velduil Dollard5 opmerkingen:

 1. Dag André,
  De velduil blijft een juweeltje.
  Vrijdag met een paar vogelvrienden naar Zeeland geweest. De afspraak was geen fotospullen mee te nemen. In de Koudekerksche Inlagen zaten er weer 3. En dichter dan dichtbij. Een lesje geleerd.
  Dit weekend nemen we revanche.
  Gr. André

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo André,

  Ik volg uw weblog al een poosje, weet niet meer hoe ik aan uw site gekomen ben. Maar echt gaaf dat de zeearend zo dichtbij was! Ik hoop hem ook nog een keer op de foto te zetten, en ben regelmatig in het dollardgebied om hem te zoeken, maar waarschijnlijk ben ik steeds op het verkeerde moment, op de verkeerde plek.. Verder vind ik de foto van de velduil ook erg mooi!

  Groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de tip van waarneming.nl. Ik kijk ook wel bij www.lauwersmeer.com, maar daar staan de waarnemingen vaak pas later op de dag op de site, en dan helpt het niet zoveel meer ;)

  Groetjes danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Andre,

  Kom via via op je blog. Aansprekende berichten. Woon zelf in Friesland maar moet toch maar eens naar de Dollard!

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen