zondag 25 maart 2012

Jac.Ptjes

Ik loop al heel wat jaartjes mee langs de Dollard en in al die jaren heb ik al heel veel mensen ontmoet. In de meeste gevallen zijn het mooie weer slecht weer praatjes en soms komt het tot gesprekken die ergens over gaan maar bij sommige gesprekken denk ik wel eens, dat heb ik weer.
Zo kwam ik ooit eens in de schuilhut van de Breebaart polder twee dames op leeftijd tegen. Beide hadden ze een kijker uit 1954 om hun nek, een broodtrommeltje met bolletjes in hun rugzak en een thermo met koffie bij de hand. in de Wereld van de makkelijke vettehap wegwerkende vogelkijkjeugd worden ze ook wel liefkozend de Jac.Ptjes genoemd. Jac.Ptjes zijn oude Geitewollensokken vogelaars die zijn blijven hangen in de tijd dat er nog geen Bladkoningen en Pontische meeuwen bestonden in Nederland. Van mobieltjes hebben ze geen verstand , laat staan van internet. De dames hadden samen de grote stap gewaagd om van Groningen helemaal naar Termunten te rijden, wel binnendoor over de b wegen want dat drukke gedoe vonden ze maar niks, iets waar de rest van Nederland altijd erg blij van word overigens. De dames wisten de ene soort na de andere binnen te tikken in de Breebaart polder maar de Lepelaars vonden ze toch wel de leukste soort van de dag. Omdat ik de dames nog een soort op hun daglijst gunde maakte ik ze attent op een Zwarte ruiter welke voor de hut zat, iets wat ik achterna beter niet had kunnen doen. Ik weet niet waar u kijkt maar ik zie hem niet hoor ? Hij loopt hier vlak voor de hut mevrouw bij die Scholekster. En toen werd het even stil in de hut, de twee dames kijken elkaar aan en na wat gemommel komt het hoge woord er uit, die vogel die u uitmaakt voor een Zwarte ruiter is een Tureluur meneer. Ik kijk nog eens door mijn scoop en denk, heb ik het nou mis ofuuhh. Sorry hoor mevrouw maar het is er toch echt een!! Weer is het stil, ik neem aan dat u weet hoe de soort aan zijn naam komt zegt een van de dames lichterlijk geïriteerd. Ja dat zal wel door zijn kleur komen he antwoord ik. Maar als u goed kijkt naar de vogel dan ziet u dat hij echt niet zwart is meneer. Nee dat zie ik ook mevrouw maar dat komt omdat deze vogel is alweer in winterkleed is mevrouw!! Nooit heb ik vier ogen zo ongeloofwaardig mijn kant op zien kijken. De rugzak werd er bij gepakt en na wat gerommel in de tas werd een veldgids tevoorschijn getoverd die al 28 jaar het daglicht niet gezien had. Na het doorspitten van de index kwam de vergeelde bladzijde met daarop een afbeelding van een zomerkleed Zwarte ruiter onder mijn neus te liggen, zo en nou u weer meneer. Alles wat ik nu nog zou zeggen zou te veel zijn en als een prutser eerste klas verliet ik, met een soort meer dan die twee oudjes, de hut.
Kleine voorjaarsuil

Nu het voorjaar is pak ik mijn nieuwe hobby (Nachtvlinders) ook maar weer op. Het aantal soorten ligt in deze tijd van het jaar nog wat laag maar met 5 soorten, waarvan 4 nieuw voor mij, in de kast was ik best dik tevreden. Als je er daar nog twee Klapeksters, een Rode wouw, een Roodhalsgans en 7 Zwartkopmeeuwen bij doet dan mogen we toch wel weer van een aardig weekend spreken.

3 opmerkingen:

 1. Leuke combi van vogels en voorjaarsuil. Na inmiddels zes jaar blijven de nachtvlinders ook voor mij een uitdaging, ook na 545 soorten in het vorige inventarisatiegebied en meer dan 350 in de tuin. Succes er mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verhaal André.
  De vraagt rijst hoe de jongere generatie over een aantal jaren over ons zal spreken en bloggen?
  Die generatie die het steeds weer heeft over: "Weet je nog dat er nog Grutto's op boerenland broedden en zelfs nog Korhoenders in Nederland".
  Groet, Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen