zondag 30 juni 2013

Zwartkoppen


De ringers druk bezig.  Oldambtmeer                          

In het vorige bericht bracht ik het al even naar voren, ik ga de komende tijd iets meer naar beneden kijken in plaats van naar boven. Iets wat je op een Kokmeeuwen kolonie ook maar beter kunt doen omdat de kans anders vrij groot is dat je een baby Kokmeeuw met een voet beweging in een plofkip laat veranderen. Voorzichtigheid is dus geboden wanneer je door de hoge Brandnetels opzoek bent naar jonge meeuwen maar met wat graaiwerk, zo links en rechts, heb je al snel een kooi vol met krijsende en poepende baby meeuwen.Jonge Kokmeeuw (links) en een jonge Zwartkopmeeuw.  ( Black headed Gull and a Mediterranean Gull)

In het kader van een onderzoek naar vogelgriep werden ook dit jaar weer jonge meeuwen gevangen, gemeten, bemonsterd, en geringd op het eiland in het Oldambtmeer. Tijdens deze eerste ronde werden 85 Kokmeeuwen geringd en werd er van 40 Kokmeeuwen bloed afgenomen om te kijken of de meeuwen ook drager zijn van een van de varianten van het vogelgriep virus. Ondanks dat het een grote kolonie is leken de meeste jonge meeuwen het eiland al verlaten te hebben en wij moesten het dus doen met de laatste lichtingen. Tussen de honderden paartjes Kokmeeuwen kwamen ook dit jaar weer 3 tot 5 paartjes Zwartkopmeeuwen tot broeden op het eiland en dit is ruim 50 % van de totale Groninger populatie. Om de Zwartkopmeeuwen van het Oldambt te volgen kregen enkele van de totaal 5 gevangen Zwartkopmeeuwen, in tegenstelling tot de Kokmeeuwen, naast een aluminum ring ook nog een kleurring om hun poot met daarop een unieke code. Dat zo'n extra ring leuke waarnemingen oplevert bewees een in 2011 met een kleurring (E627) geringde Oldambtster Zwartkopmeeuw. Deze vogel werd zowel in 2012 als in 2013 waargenomen langs de kust van Lincolnshire in het westen van Engeland. Na een Oldambtster Lepelaar (afgelezen in Senegal) is er nu dus ook een Oldambtster Zwartkopmeeuw die een teken van leven geeft van ver buiten zijn geboorte streek. Ik zeg het niet hard op maar eigenlijk ben ik best wel een beetje trots op mijn "kids"dat ze het zover geschopt hebben.Zwartkopmeeuwen                      (Mediterranean Gulls)1 opmerking:

  1. hoi, ik heb in amsterdam een zwartkopmeeuw gezien met ringen zoals op het ene footojes. het was wel een volwassen exemplaar, vorig jaar ook dit soort ringen ?
    manfred

    BeantwoordenVerwijderen