zondag 9 oktober 2011

Harrie's is back in town

Vaal stormvogeltje Eemshaven

April doet wat hij wil ! Dan kent u oktober nog niet . Nooit eerder stond ik in begin oktober met alleen een t'shirtje aan (en een spijkerbroek natuurlijk , het is niet wat u denkt) op de zeedijk langs de Dollard kwelders peentjes te zweten . In oktober is het maar liefst 25 graden , in de zomer is het herfst en in de winter ? tja zeg het maar , ik weet het niet meer . Wat ik wel weet is dat de nazomer gelukkig snel over ging in een klein herfst stormpje . Een oud Groninger spreekwoord zegt het al , stait er een dikke soeze wind op de meulenwiek poot den rap joen telescoop op de zeediek , met andere woorden , het was weer tijd om over de Waddenzee te kijken of er nog leuke zeevogels tussen de eilanden doorgeblazen waren richting de Eemshaven .
Nu was het nog niet een storm van betekenis maar zelf bij een NW 6-7 kan het zich al lonen om wat uurtjes op de dijk op Eemshaven west te staan . In het verleden konden we achter een huisje van een van de vele windmolens staan maar deze zijn net als veel andere dingen die leuk zijn voor vogelaars ook met de grond gelijk gemaakt in dit gebied . Om nog iets uit de wind te staan zoeken we een beetje de luwte op van een radargebouwtje waar je net iets te ver vanaf moet staan omdat ze er een hoog hek omheen hebben gezet , het is niet alles maar met wat kunst en vlieg werk kunnen we ons aardig redden . Bij aankomst waaide het nog lekker en enkele mannen van de vaste bemanning waren al druk bezig met het afzoeken van de Waddenzee . Normaal beginnen we altijd met het bekende vraag "vliegt het nog wat"maar daar had ik nu even geen tijd voor want het eerste Vaal stormvogeltje rolde al direct door mijn scoop beeld . Altijd een leuke soort om mee te beginnen op een dag als deze . De wind zwakte in de loop van de dag wat af maar het bleef toch nog aardig vliegen langs de Eemshaven . Na vijf uurtjes zeerukken (jargon voor zeetrektellen) kwam ik thuis met 3 Velduilen die uit zee naar het vaste land vlogen 3 Middelste jagers , 3 Grote jagers , 4 Kleine jagers , 1 Jan van Gent , 2 juveniele Vorkstaartmeeuwen , 1 Noordse stormvogel , 5 Rosse franjepoten , 1 Drieteenmeeuw en 15 Vaal stormvogeltjes . Het zijn geen top aantallen maar het is een goed begin van de herfst .


Kokmeeuw (Wit E9UA) Oterdum , net als vorig jaar ook nu weer aanwezig .

Veel vogelaars hebben , laat ik zeggen , vaste klanten . Het zijn vogels waar je de klok op gelijk kan zetten omdat ze altijd op de zelfde plek zitten . Ik heb ook een paar van die vaste klanten , zo zit Heinz de geringde (groen XJ57) Duitse Zilvermeeuw al jaren op de zelfde paal in de haven van Delfzijl en was de Duitse Knobbelzwaan (geel AY23) al vanaf 1999 s'winters met geen stok uit een sloot in de Carel Coenraadpolder te slaan . En dan hebben we Harrie nog , de Geelpootmeeuw welke al jaren in de winter in het haventje van Termunterzijl zit . Harrie was laat dit jaar , erg laat , zo laat zelfs dat ik dacht dat hij in de meeuwen hemel beland was . Normaal komt hij eind augustus al naar het haventje maar dit jaar niet . Keer op keer zocht ik alle meeuwen af maar geen Harrie . Vandaag kwam er een einde aan het lange wachten want de meeuw zat eindelijk weer op de strekdam van de buiten haven . Harrie is back , het is herfst mensen .

Bergeend Oterdum1 opmerking:

  1. Wat geweldig, namen aan de vogels geven en er dan naar uit te kijken als oude bekenden. Zoiets lees ik graag!
    groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen