zondag 27 november 2011

KauwRussische Kauw (Coloeus monedula soemmerringii) Mogelijk deze oosterlijke ondersoort .

Ik heb er nogal moeite mee om de hele zondag op mijn kont te zitten , om de tijd wat te doden maak ik dan vaak nog even een kleine wandeling in het bos of pak even de auto om een kleine rondje te maken door het Oldambt . Tijdens dit soort korte rondjes kom je zo nu en dan toch wel weer van die dingen tegen die de moeite waard zijn . Zo zat de adulte Zeearend vanmiddag lekker rustig op een akkertje helemaal niks te doen , het is immers ook zondag voor die jongens , en kwam ik nabij Winschoten in de schemer een Kauwtje tegen die naar mijn idee erg veel weg heeft van een Russische kauw . Nu is de oosterlijke variant van onze Kauw niet de makkelijkste ondersoort om te determineren . Een van de betere kenmerken voor de ondersoort is de grote brede witte kraag in de nek . Nu heb ik in de afgelopen 25 jaar al aardig wat Kauwen gezien maar een met zoveel wit echter nog nooit . Helaas was de vogel maar kort aanwezig en na dat hij opvloog heb ik hem , mede door de invallende duisternis , niet meer terug kunnen vinden . Nu maar even wachten wat de rest van vogelend Nederland er van zegt .Zeearend adult Carel coenraad polder

2 opmerkingen:

 1. Waarschijnlijk de zelfde vogel gespot 27 nov. nabij Ulsda,om 11.30. gr. W.Reinders Scheemda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag André,
  Hier in het westen zeer schaars. Op waarneming zag ik ook jouw waarneming met de beide foto's en de weinige waarnemingen van anderen tot dusverre.
  Onmiskenbaar een soemerringii.
  Nog weinig echt spectaculairs hier in de regio. Vorig jarig hadden we hier toen al flinke aantallen pestvogels, witkopstaartmezen, een woestijntapuit in Stellendam, de zwartbuikwaterspreeuwen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het moet even gaan winteren.
  Groetjes uit Den Haag,
  André Kommer.

  BeantwoordenVerwijderen