Zelf een Nachtvlinder lichtval bouwen.


Nachtvlinders kunnen op meerdere manieren worden gelokt of gevangen. Een veel gebruikte methode is het werken met een lichtval, de vlinders komen af op het licht en door het dwarrelen om de lamp vallen de vlinders in een opening, de vlinders vallen in de bak en verschuilen zich tussen de op de bodem liggende eierdozen. De vlinders kunnen op een later tijdstip op naam worden gebracht waarna ze weer los worden gelaten.

In de handel zijn kant en klare lichtvallen behoorlijk prijzig en voor een val moet vaak al enkele honderden euro's worden betaald. Na eerder pionierswerk met een zelfgebouwde houten kist ben ik begonnen met het bouwen van een nieuwe lichtval. Voor deze val heb ik gekozen voor een kant en klare opbergbox van het merk Auer met deksel welke in de handel verkrijgbaar is, deze box is mooi haaks en is in meerdere afmetingen verkrijgbaar, zie deze website  http://www.krattenboer.nl/
Voor het bouwen van de lichtval is normaal huis, tuin en keuken gereedschap gebruikt die in bijna elk huishouden wel te vinden is.


Het is belangrijk om als eerste het midden van de lange zijde van de box te bepalen. Dit is nodig om de plaats van de aluminium plaatsteunen te bepalen en om de invliegopening te berekenen.
Zelf heb ik er voor gekozen om de plaatsteunen op 9 cm onder de rand van de box te plaatsen.
De aluminium hoekijzer ligt dus op het diepste punt, nabij het hart van de box, 9 cm lager dan de rand van de box.
De invliegopening heb ik 3,5 cm gemaakt.
Om te voorkomen dat de plexiglasplaten verschuiven tijdens het gebruik zijn tussen de aluminium plaatsteunen aan beide wanden houten klosjes geplaatst, deze zijn net als de invliegopening ook 3,5 cm en lopen van boven taps toe, dit is gedaan om de plexiglasplaten gemakkelijker te verwijderen.    


De plastic box die ik gebruikt heb is voorzien van handgrepen, op zich is dat handig maar Nachtvlinders kunnen hier ook weer makkelijk uit ontsnappen.
Om dit te voorkomen zijn aan beide korte zijden van de box, thv de handgrepen, aan de binnenkant een plexiglasplaatje bevestigd. Deze plaatjes dienen tevens ook als steun voor de grotere afdekplaten en sluit hier naadloos op aan. Voor het zagen van plexiglas kan men het beste een zaag met kleinere tanden gebruiken.
Alle plexiglas die ik gebruikt heb is 5 mm dik, dunner plexiglas is weliswaar goedkoper maar laat zich minder gemakkelijk bewerken en scheurt sneller bij het zagen of boren.
Het op maat maken van de plexiglas afdekplaten is een precies werkje, meten is dus weten.
Het is raadzaam om de binnenwerksemaat van de box boven in de hoeken te meten, deze plek is over het algemaan het meest maatvast.


De opstelling van de lamp zit in het midden van de box boven de invliegopening. De lampfitting is op een demontabele stander gemonteerd welke vast gedraaid word op steunen aan weerszijde van de box. Deze steunen zijn gemaakt van kunststof maar kunnen ook van hout worden gemaakt. In het midden van de steun word een gat geboord, dit gat komt overeen met het al eerder afgetekende hart van de lange zijde van de box. De staanders zijn gemaakt van draadeinden.
Draadeinden hebben als voordeel dat ze op elke gewenste hoogte versteld kunnen worden.
In plaats van gewone moeren zijn zelfborgende moeren gebruikt, deze moeren blijven op hun plek zitten en zijn niet, zoals gewone moeren, met de vingers los te draaien. Aan de uiteinden zijn vleugelmoeren gebruikt.  
De fitting is in het hart van een aluminium strip (2,5 cm breed) geplaats en hangt boven het midden van de box , deze strip word op zijn plek gehouden door de staanders.
De fitting is een gewone huis, tuin en keuken fitting die je gewoon bij de bouwmarkt koopt.
Om te voorkomen dat de vlinders uit de box kruipen als het licht uit gaat heb ik nog een deksel gemaakt voor op de invliegopening. Deze is gemaakt van een pvc buisje (32 mm rond) en dit buisje zit strak tussen de houten steunklosjes. Op het buisje is een plaatje met een knop gemaakt om het geheel af te maken.


Het bouwen van deze lichtval duurde in totaal 6 uur en de gebruikte materialen kosten mij ongeveer 70 euro, en dat is incl de box met deksel (15,- euro) en een plexiglasplaat van 60x100 cm (22,- euro)15 opmerkingen:

 1. is er niet nog een goedkopere manier? ik ben heel erg geinterreseerd in de natuur en vind dit soort dingen ook leuk om te doen met de kinderen op de camping, maar ik heb niet heel veel geld (ben zelf 16)..

  bovendien vraag ik me af of ik er wel uit zal komen xD

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, Ik bekijk deze pagina ook regelmatig. ik denk dat het inderdaad nog goedkoper kan.
  Laatst zag ik bij de kringloopwinkel ook nog een gezichtsbruiner staan met 4 UV lampjes van 15 Watt. En dat voor nog geen 5 Euro! Daar kun je er 2 van maken. Hoef je alleen het plastic deel nog te kopen en de vlinderval te bouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas reageren jullie anoniem op dit blog onderdeel.
   Ik kan vanuit hier dus helaas niet reageren omdat ik geen naam of email adres van jullie zie.

   Mvg André

   Verwijderen
 3. Hoi Andre,

  Het laatste berichtje was van mij. Mijn naam is Bernardus en woon in de omgeving van Zutphen in Gelderland. Ik heb volgens jouw voorbeeld ook een vlinderval gebouwd maar dan met twee UV-TL lampjes. De plexiglazen platen heb ik dieper in de bak laten zakken. Ik denk dat de vlinders hierdoor wat gemakkelijker in de bak glijden. Ik moet deze nog even testen dit voorjaar. Aan de opzet van het project kan het niet liggen. Goed voorbeeld doet volgen zeg maar.... Dank hiervoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga deze binnekort is even namaken. Erg leuk om te zien
  en inderdaad vrij eenvoudig om te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En waar heb ik jouw naam eerder gehoord ?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Andre,

  Ik heb het geheel nu bijna klaar.
  Ik heb een box van hout gemaakt, dit had ik nog liggen.
  Nu is mijn vraag, wat voor lamp en fitting heb jij gebruikt?
  Ik heb niet zoveel verstand van electriciteit
  Ik sluit het geheel buiten aan in een stekkerdoor, dus 200 volt

  Vr gr Arno Niehof

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Andre,

  Ook hier in het zuiden willen we zo'n val maken.
  De werkwijze is perfekt beschreven.
  Klein vraagje,welke maat kist heb je gebruikt.

  groetjes Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi,
  Hoe heb je de metalen strips vastgezet aan de de zijkant van de box? Hoe groot is de bak die jij op de foto's gebruikt hebt?
  Groet Dirk

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Er staat inderdaad nergens een afmeting van de box bij. Zou handig zijn hxbxl. Alvast bedankt voor info.
  mvg
  Marlene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marlene, ik heb nét mijn eigen vlinderval af. Ik heb standaard opbergdoos van Curver gebruikt. Die is wat lager dan de box die hierboven is beschreven en kost net even wat meer precisie werk (ronde hoeken) in het zagen van het plexiglas, maar het is gelukt. Dit voorjaar ga ik hem uitproberen en dan laat ik weten of het werkt. Cheers!

   Verwijderen
 10. Hey André, ik vraag het maar als zoveelste als voor mij. Wat zijn de afmetingen van de bak?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo André,
  Heb je ook een bouwtekening?

  BeantwoordenVerwijderen