zondag 5 februari 2012

Ring


Knobbelzwaan Blauwe stad (dorp)

In de afgelopen 25 jaar heb ik al behoorlijk veel ringen aan de poten van vogels afgelezen en het begint onderhand al een behoorlijke collectie van landen en soorten te worden die in de loop der jaren al eens door mijn telescoopbeeld zijn gewandeld.Landen als Zweden, Polen, Noorwegen, Spanje, Rusland, Senegal, Canada, Hongarije en het eiland Jersey zijn maar een kleine greep uit de nog steeds groeiende lijst van landen waaruit de geringde vogels afkomstig zijn. Afgelopen weekend kwam ik in de Blauwe stad een geringde Knobbelzwaan tegen en de vogel had zichtbaar moeite met de winterse omstandigheden. Nu zijn de meeste geringde Knobbelzwanen die je hier in het Oldambt tegenkomt ooit als jong geringd in de provincie Groningen, sterker nog, de meeste beesten in het Oldambt heb ik zelf al eens in de handen gehad en vaak zijn het bekende vogels die tijdens de winter wat in de buurt rond blijven hangen. Tijdens het benaderen van de vogel viel mij direct al op dat het formaat van de ring niet echt standaard was want hij was dun, van aluminium en het was een knijpring. Dit alles past in het geheel niet op de roestvrijstalen ringen die wij al jaren in Groningen gebruiken. Voor een Duitse en een Poolse aluminium ring is hij niet hoog genoeg en een oude Nederlandse aluminium ring heeft, net als de Duitsers en Polen, een lipsluiting, een apart geval dus. Tja, dan zit er nog maar een ding op om er achter te komen waar het dan wel vandaan komt, aflezen die hap. Normaal gebruiken we de telescoop bij het aflezen van ringen maar aangezien het beest erg tam was lukte het met de kijker om de code, RV3978, op de ring af te lezen. Een vreemde code maar de herkomst van de vogel was misschien voor Groninger begrippen nog wel vreemder want naast de code stond Vogelwarte Radolfzell Germany te lezen. Bij een Duitse vogel zou je eerder verwachten dat de vogel een ring van de noord Duitse ringcentrale's Helgoland of Hiddensee om zou hebben maar een Knobbelzwaan met een Radolfzell ring om zijn poot is een wel erg onverwacht en opmerkelijk.

Vogeltrekstation Radolfzell is gelegen aan de Bodensee en eerdere aflezingen van Knobbelzwanen uit deze regio zijn mij niet bekend en het zou zomaar de eerste voor Groningen kunnen zijn. Naast Duitse, Poolse en Deense vogels kan je dus blijkbaar ook Knobbelzwanen uit zuid Duitsland in Groningen verwachten, iets wat dan wel weer helemaal tegen de normale gang van zaken in is. Inmiddels is bekend dat de vogel op 12-12-2007 als jong in Alf, Koblenz is geringd.Ruigpootbuizerd Carelcoenraad polder


Ik raak de tel inmiddels kwijt wat het aantal Zeearenden in het Oldambt betreft want maandag bevonden zich op de Dollard kwelder 3 Zeearenden. Afgelopen weekend zag ik twee adulte vogels op het ijs zitten en vandaag waren er, naast een adult, twee jonge vogels aanwezig! Als u het nog snapt dan mag u het zeggen want ik kan er geen touw meer aan vast knopen. Zie www.waarneming.nl voor foto's van de twee jonge vogels.


1 opmerking:

 1. Hallo André,
  Prachtige site heb je en ik heb met grote bewondering erna gekeken.
  Zelf ben ik een groot liefhebster van zwanen.
  Gisteren kreeg ik een bericht van
  http://www.vogeldagboek.nl/ over het afschieten van zwanen nu.
  Met vriendelijke groeten Sonja Tonkes-Roosje

  BeantwoordenVerwijderen