donderdag 11 oktober 2012

De Jantjes, Rottumerplaat part 5


Ik heb het de laatste tijd druk gehad, zo druk dat het blog wat in het slob geraakt is. Om de drukte even te ontvluchten werd het wel weer tijd om de hemel van Groningen weer met een bezoekje te vereren. De weergoden bleken vrijdagmorgen niet aan onze zijde te staan want de regen kwam tijdens de overtocht met bakken uit de hemel, niet echt het weer waar je om zit te springen als je met een open Zodiacje over de Waddenzee gaat varen. Nadat de tijdelijke bewoners van Rottumeroog gedropt waren op het strand van het eiland, werd over een redelijk rustige Noordzee koers gezet naar Plaat. Of we het nu leuk vonden of niet, we moesten met ons goed gedrag, en Rottumerplaat in zicht, de Ms Harder verlaten om de laatste 400 meter tot aan het strand van Plaat met de Zodiac te overbruggen. Als een stel verzopen katten zetten we bepakt en bezakt voet op Plaat, of zoals we in Oldambt dan zouden zeggen, ik heb het er tot aan de zak deur. De regen hield de hele morgen aan, er was dus genoeg tijd om de natte prut te laten drogen en om het eiland vanuit de uitkijktoren, waar je wel lekker droog in kunt staan, te verkennen. Naast de regen begon de wind in de loop van de morgen ook nog eens aan te trekken naar een zuidwest 8, het was een gure bedoening op de eiland en het wachten was op betere tijden. Ondanks het weer leken de vogels er wel zin in te hebben. Met name de Jannen (Jan van Genten) vlogen lekker en binnen een paar uur stond de teller al op ruim 200 vogels, en dat is veel als je bedenkt dat we normaal gesproken na een bezoek aan Plaat met een paar handen vol van deze geweldige vogels thuis komt. Na regen komt natuurlijk altijd zonneschijn en in de middag klaarde het op en eindelijk konden we beginnen met iets waar we voor kwamen, de wadvogel telling. Zaterdag begon net als vrijdag met regen. Ons plan om vroeg in de ochtend naar de westpunt te lopen viel wederom in het water en na uren koffieleuten en over zee turen vanuit de toren werd het om 11 uur eindelijk droog. Met het stoppen van de regen kwam het hele eiland tot leven. Alle vogels in de bosjes  rond het huis werden actief en al gauw bleken er meerdere Beflijsters, honderd Koperwieken en vele tientallen Zanglijsters in de nacht op het eiland geland te zijn om de regen daar af te wachten. Ook 2 Bladkoningen lieten zich erg fraai zien en horen en begonnen de Keepen en piepers actief te worden.          


Bladkoning
Het werd tijd om de handel bij elkaar te pakken en koers te zetten naar de westpunt van het eiland om over zee te kijken. De wind was zaterdag west-noord west en dat kan in oktober leuke zeebeesten opleveren. De tocht van oost naar west voert langs bosjes, duinen en kwelders en de ondergrond is nagenoeg geheel begroeid of drassig wat het lopen bemoeilijkt. De vele bosjes leverden deze keer niet de gewenste leuke zangertjes op maar na het zien van een Vuurgoudhaantje, 4 Bokjes en een Grote pieper hoort u mij niet klagen. Een keer aangekomen bij de west, en kijkend over zee, waren het weer de Jannen die de boventoon voerden. In grote groepen kwamen de vogels langs het eiland gevlogen en nadat mijn tellertje 4 uur had staan ratelen stond er 570 in het schermpje, dit is niet alleen voor mij een nieuw dagrecord maar ook voor Plaat is dit aantal een nieuw record. Ik vraag me dan altijd af wat er op het tellertje had gestaan als je de hele dag op de west had gezeten? Naast de vele Jannen was de Noordzee die dag nog goed voor een Noordse en een Grauwe pijlstormvogel , meerdere Noordse stormvogels, een Vorkstaartmeeuw, een Roodkeelpieper over de telpost, een matig aantal Roodkeelduikers en de nodige Jagers. Dat smaakt altijd naar meer en wanneer de wind op zondag er nog een schepje bij op doet en naar NW draait en de zee in een grote golfslagbad veranderd dan krijg je ook meer, uhh Jannen dus. Ook nu vlogen in een paar uurtjes weer 316 Jampie's langs het eiland en hiermee kwam het totaal op een duizelingwekkend aantal van 1096 ex te staan, bizar veel voor Plaat. Ook een van de twee Bladkoningen was zondag nog aanwezig in de tuin van de woning, waar wederom weer een Grote pieper overvloog, en konden Vorkstaartmeeuw nr 2, 3 en 4 aan de lijst worden toegevoegd. U leest het al wel weer, het was weer een dolle boel in de hemel waar de soorten teller dit weekend op niet minder dan 106 bleef staan en bijna mijn oude Plaat record deed sneuvelen. En om toch maar even in het record sfeertje te blijven hangen, ja mensen het regende er bijna van, na dit bezoek aan Rottumerplaat begin ik aardig in de beurt te komen van het enige echte jaarlijst record (Boven en Jonker 2008) voor Groningen waar ik nu nog maar een paar vingers vanaf zit, we houden u op de hoogte. 


Een ongewoon welkom in de Eemshaven.
En dan komt er aan het einde natuurlijk nog een lijst van waargenomen soorten die het vermelden waard zijn, u hebt er niks aan maar het geeft wel weer een indruk waarom Plaat de hemel van Groningen is. Het is haast niet te doen in een ademteug maar vooruit daar komtie 4 Vorkstaartmeeuwen, 2 Grauwe pijlstormvogels, 2 Noordse pijlstormvogel, 2 Grote piepers, 2 Bladkoningen, 9 Noordse stormvogels, 1 Witbuikrotgans, 2 Alken, 2 Velduilen, 1 Roodkeelpieper, 4 Bokjes, 12 Beflijsters, 1 Rosse franjepoot, 3 Smellekens, 9 Grote jagers, 8 Kleine jagers, 2 Middelste jagers en last but not least 21 Roodkeelduikers. Als je met een lijst als deze bij terugkomst in de Eemshaven nog een, voor Groningse begrippen, erg ongewoon maar zeer vermakelijk ontvangst krijgt dan hebben we weer een weekend gehad waar we weer een tijd op kunnen teren.    

1 opmerking:

  1. Hoi André
    Wat een adembenemende soortenlijst. Je telt J. van Genten alsof het Kolganzen zijn; ongelooflijk. Niet teveel enthousiasme uitdragen over de Hemel van Groningen. Alhoewel niet iedereen bereid zal zijn zo'n nat pak te halen zou het daar net zo druk kunnen worden als bij Breebaart.
    Met een groet, Sjerp

    BeantwoordenVerwijderen