dinsdag 19 juli 2011

Lepelaar

Ik had het een tijdje terug al op mijn blog staan , er broed een erg leuke soort in het Oldambt .Bewust heb ik er niet veel meer over gezegt om de vogels de tijd te gunnen om de jongen groot te krijgen . U hoeft geen vogelaar te zijn om te zien om welke soort het gaat , de Lepelaar .Nu is de Lepelaar landelijk gezien natuurlijk niet echt een zeldzame vogel , er broeden veel Lepelaars op de Waddeneilanden en na broedseizoen is de Lepelaar ook in het Oldambt rijk vertegenwoordigd met soms meer dan 100 vogels in polder Breebaart . Het word een ander verhaal als de soort in deze regio tot broeden komt want dan spreken we over een zeer zeldzame broedvogel . Ik heb het even nagevraagd aan mensen die al een tijdje mee lopen maar veel van hen konden zich geen zekere broedgevallen op het vaste land van Groningen herinneren . Het enige wat nog boven water kwam waren enkele gevallen in het Lauwersmeer midden jaren 80 waarvan de lokatie maar moeilijk te achter halen is . De kans is dus redelijk aanwezig dat dit de eerste vaste land broeders voor de provincie zijn die ook nog eens (3) jongen groot brengen . Een aantal weken geleden waren de jongen groot genoeg om ze te ringen en de vogels zijn alle drie voorzien van kleurringen . Het heeft wel een behoorlijk kerstboom gehalte maar het leverd een schat aan informatie op voor de mensen die onderzoek doen naar het wel en wee van de Lepelaars binnen en buiten Nederland . Nu maar hopen dat we de vogels ooit terug zien in het Oldambt of daar buiten en dat ze de eerste reis naar Afrika de komende winter overleven , de tijd zal het leren .
Zwartkopmeeuwen Beide juveniele vogels


5 opmerkingen:

 1. Ik snap wel dat het veel informatie geeft, die ringen, maar het lijken me soms zo veel, zo'n heel pootje vol!
  Weet je zeker dat ze er geen last van hebben?

  Mooi trouwens je nieuwe header, is het de Notekraker van vorig jaar in Delfzijl?
  Groetjes, Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Andre, bedankt voor je uitgebreide antwoord. En ja, het was 2008 die notekraker, het is toch niet te geloven hoe snel die tijd gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super gave blog Andre! Gaaf die Lepelaars, en zowaar zie ik Rob Voesten op de foto! Groet, Justin

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Achie,

  Van Leon begreep ik dat op de Tjamme ooit een mislukt broedgeval is geweest. In ieder geval een paartje slepend met nestmateriaal. Dit is natuurlijk het eerste geslaagde broedgeval voor de vaste wal. gaaf hoor.

  groet Bart-jan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hallo Andre,

  de broedgevallen halverwege de jaren 80 waren op het eiland Schoenerbult in het Lauwersmeergebied.
  Was dit oldambt broedgeval in de Blauwe stad?

  Alje Woldering awoldering@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen