zondag 7 augustus 2011

Vakantie

Zwarte ooievaars Veenhuizerstukken



Grijze zeehond Polder Breebaart




Karmozijnrood weeskind (zeldzaam in Nederland)

Eindelijk vakantie , je kan het er soms zo aan toe hebben om lekker even de boel de boel te laten . Even drie weken geen wekker om 05,30 en gewoon dingen doen waar je zelf zin in hebt . Dit jaar hou ik het lekker dicht bij huis , geen verre reizen naar warme oorden maar gewoon uit vlak bij eigen huis . Natuurlijk hebben we nog wel even gekeken of die meneer Arke nog plek had voor drie maar toen bleek dat hij ook in de laatste minuten ons nog even een poot uit wauw trekken hebben we er toch maar voor gekozen om lekker thuis te blijven dit jaar , dan maar geen pitha gyros op een lekker Grieks eiland maar gewoon een bal mayo uit eigen keuken . Ondanks het thuis blijven was het toch weer een aardig weekje in het Oldambt met weer een aantal op merkelijke dingen . Zo heb ik deze week de zelf gebouwde Nachtvlinder kast voor het eerst kunnen gebruiken . Je kunt deze lichtvallen kant en klaar kopen maar zelf een kast bouwen van resthout is natuurlijk veel leuker en stukken goedkoper . En werkt dat nou zo'n zelf gebouwde kast ? wonder boven wonder wel , binnen een korte tijd zat de kast redelijk gevuld met verschillende soorten Nachtvlinders . Tijdens de tweede ronde kwam een grote vlinder de kast in vliegen en ik , met mijn weinige ervaring tot nu toe , determineerde de vlinder als zijnde een Karmozijnrood weeskind . Als ik de boeken en het internet moet geloven een zeldzame soort in Nederland . Mocht u denken dat ik er naast zit qua determinatie dan hoor ik het graag . Tijdens de tweede nachtvlinder ronde gebeurde er nog iets opmerkelijks . Ik zat lekker op een stoeltje bij de kast een shakie te draaien toen er plots achter de schutting een Kwartel begon te roepen , loei hard en een half uur lang zat de vogel op een paar meter naast me te roepen . Het is apart natuurlijk maar in een jaar met een Kwartel invasie kun je ze blijkbaar overal verwachten .





Nachtvlinder lichtval



Naast de Nachtvlinders en een verdwaalde Kwartel was het ook deze week weer lekker vogelen in het Oldambt . Zo bleken de Kraanvogels , die vorige week ook al op de kwelder zaten , het hier nog steeds naar hun zin te hebben en lijken ze te genieten van de wintertarwe resten op de stoppels van de Dollard polders en is er een blik met Zwarte ooievaars los getrokken ergens boven Nederland wat mij deze week 3 vogels opleverde . Dit jaar lijkt oost Groningen eindelijk weer eens goed bedeeld te zijn met Lachsterns , vorige week had ik al een vogel in de Breebaart en zondag waren meerdere vogels aanwezig in een akkerbouw gebied nabij Wildervank waar de vogels boven smalle slootjes fourangeren , je moet het met eigen ogen zien anders geloof je het bijna niet , op zijn zachtst gezegt een erg gekke plek . Ik moest er erg diep voor door de oude notitie boekjes graven om te zien of ik in de 25 jaar dat in de Dollard rond loop al eens een Grijze zeehond had gezien in de Dollard . ik was er zelf aardig zeker van dat ik er nog nooit een bewust had gezien en dat klopte ook . Ooit had ik er een in de haven van Delfzijl maar dat is de Dollard niet , een nieuwe dus voor mij in de Dollard . Het bleek maar niet op te kunnen deze week want naast de al genoemde soorten zijn de Breedbekstrandloper (in de Breedbek uhhh..Breebaart polder natuurlijk) een Gele luzerne vlinder en een aantal Grauwe gorzen best nog het vermelden waard . Je zou er met een lijst als deze haast aan gaan denken om nooit meer op vakantie te gaan naar het buitenland .



Kraanvogels Carelcoenraad polder




Lachstern Wildervank













2 opmerkingen:

  1. Echt verstand heb ik er niet van maar die Zeehond, dat lijkt me een Gewone Zeehond toch? Grijze heeeft echt een langgerekte 'hondenkop', zie: http://waarneming.nl/foto/view/602535

    Groeten Willem

    BeantwoordenVerwijderen
  2. geweldige foto, die van die lachstern!

    BeantwoordenVerwijderen