vrijdag 6 januari 2012

Nat


Bruinvis Punt van Reide.
Zeearend Dollard
Ja mensen het is weer zover, wij Groningers staan weer tot onze knieen in het water. Het jaar is nog maar net een paar dagen oud of de media staat al rijen dik te dringen op dijkjes in oorden waar de rest van Nederland nog nooit van heeft gehoord of nooit iets van wil horen. Cameraploegen en journalisten trekken als nieuwsmieren door de provincie om verslag te doen van het wassende water dat hard zijn best deed om grip te krijgen op de lager gelegen landerijen. En de Groningers , tja die laten het maar over zich heen komen. Ach het zijn ook van die nuchtere mensen hier he! is een zin die je met enige regelmaat hoort op het journaal. Nuchter is misschien niet het juiste woord, Groningers zijn wat meer op de ruimte, afwachtender en hebben vaak niet de vlotte babbel welke de gemiddelde westerling wel heeft. Dat alles blijkt maar weer eens als een rtl verslaggever met cameraman even een rondje gaat doen door het getroffen gebied. U woont hier meneer ? waduhh, of u hier woonachtig bent, joh mienjong . Voor de camera staat, laat ik zeggen Edzo welke al 78 jaar in zijn huisje midden in een poldertje woond. Als ik zijn koppie in de camera zie dan weet ik al hoe laat het is. Wat vind u van de situatie welke is ontstaan rond uw huis vraagt de verslaggever. Wat mot je der van zeg'n he ! Ondervind u er hinder van ? mhoh hinder hinder wat is hinder ! Bent u niet bang voor het water? veur woater, nee man neeoh. Dus u vertrekt niet als het moet ? woarom, is ja niks loos . De verslaggever doet nog enkele pogingen maar struikeld steeds weer en lijkt maar niet verder te komen. Edzo kijkt nog steeds in de camera en mijn helderziende geest ziet een man staan die eigenlijk denkt, wat mot je hier toch stelletje klaplopers, anders wil je ook niks met ons neudig heb'n. De sensatie zoekende journalist draaid iets teleurgesteld zijn hoofd naar de camera en zegt, nou jullie horen het de mensen zijn hier nuchter genoeg om geen paniek te veroorzaken, terug naar de studio . Sommige Groningers lijken voor de camera wat stil maar kijken de kat gewoon eerst even uit de boom maar kunnen met weinig woorden vaak veel zeggen, het is zoals het is en het komt allemaal wel weer goed. In dagen als deze denk ik wel eens, wat als Groningen nou de Randstad was? Dan waren er waarschijnlijk allang meer gemalen en betere dijken gebouwd en werden er jaarlijks meerdere miljoenen besteed aan waterkerende maatregelen. Het ontbreekt ons hier echter aan een ding, die vlotte babbel. Als Groningen de Randstad was dan hadden wij trouwens ook Schiphol, het Westland, bijna 24 uur per dag file en de gezellige probleem wijken. Dan maar een keertje natte voeten zou ik haast zeggen.
Dwergmeeuw Dollard
De eerste week van een nieuw jaar is vaak de opstart week. De jaarlijst staat weer op 0 en alles begint weer opnieuw. Nu was het de afgelopen week natuurlijk bagger met het weer en mijn start viel nogal in het water. Natuurlijk zijn er altijd wel klusjes in huis die nog moeten gebeuren maar ik kan , ook met slecht weer, maar moeilijk binnen zitten . Er onstaat een bepaalde onrust in mijn lichaam als ik tussen vier muren zit en ik moet, soms tegen beter weten in, even naar de dijk. Dat even naar de dijk leverde ondanks de storm toch nog een aardige lijst aan leuke soorten op met oa een Grote burgemeester, een Zeearend, Grote zee├źnd, Zeekoet, Drieteenmeeuw(erg schaars in de Eems) en een Grauwe gors bij Finsterwolde op. Na een week van media, storm en nattigheid is de rust weer terug gekeerd in het nuchtere Groningen en de enige stille getuige van de storm is een Bruinvis die meters hoog dood op de Dollarddijk ligt. De zee die nam dus ...3 opmerkingen:

 1. Je hebt het goed gezien Andre, en dat noemen wij toch nuchter :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Andre,

  Ik heb me ook lopen verkneukelen bij die interviewtjes. Ik kan me als ex-Hagenees die in het noorden (Friesland) woont in beide partijen wel inleven. Erg grappig soms en ook soms wel ergerlijk.
  Jij hebt het in ieder geval mooi verwoord.

  Succes met de soortenjacht dit jaar!

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig stukje!!! trouwens heb net meerdere berichten op je blog bekeken en gelezen.
  Ik moet zeggen je schrijft leuk!
  Ook heb je er mooie foto's bij staan!
  Begint bij mij ook weer te kriebelen om eens een middag in een kijkhut te vertoeven!!!

  BeantwoordenVerwijderen