In alle hoeken en gaten van dit land zijn ze te vinden en veel van ze zijn al helemaal ingeburgerd in onze samenleving, de exoten. Ook het Oldambt ontkomt niet aan "hen die hier eigenlijk niet horen" en het zien van een ontsnapte kooivogel heeft bij mij al menig keer voor fronsende wenkbrauwen gezorgd. Neon oranje gekleurde Ibissen, verschillende soorten Flamingo's, Kanaries, Wevers en tientallen kilo's exotisch gekleurde zwemvliezen, you name it en de Nederlandse vogelaars zien ze door hun kijker voorbij komen. Ondanks het feit dat het wel duidelijk is dat het om ontsnapte vogels gaat, of nazaten daar van, is het bij veel exoten moeilijk te achterhalen waar ze vandaan komen. Om dit probleem te tackelen hebben onderzoekers een paar Zwarte zwanen, ook zo'n fijne exoot, van een grote blauwe halsband voorzien met daarop een code. Al enkele weken verblijft een van deze Zwarte zwanen met zo'n halsband (01A6) in het Oldambt en bij navraag blijkt deze vogel op 21 januari 2012 als jong, Zwarte zwanen broeden gek genoeg in de wintermaanden, geringd te zijn nabij Roermond, Limburg. Van alle geringde Zwarte zwanen van dit project heeft deze vogel tot nu toe de grootste afstand afgelegd en de Limburgse man lijkt het wel naar zijn zin te hebben in het water van de Blauwe stad. Of dit nu komt omdat hij in het gezelschap is van een andere Zwarte zwaan (vrouw?) is nog niet helemaal duidelijk. Met een beetje pech zwemmen er dus over een paar jaar naast de honderden Nijl en Canadese ganzen ook een kudde Zwarte zwanen rond op het Oldambtmeer! wat een aanwinst mensen.
Visarend Polder Breebaart ( Osprey )
Mijn vakantie zit er weer op en het gewone leven moet na een paar weken niksen, vogelen en klussen even weer gestalte krijgen. Naast het kijken naar vlinders waren er zowaar ook nog goede vogelmomenten te bespeuren in het Oldambt en dat komt mede door de oosten wind en de najaarstrek die de laatste twee weken lekker op gang kwam. Met name de Lachsterns, max 21 ex in een groep, en de Visarenden ,4 ex in 5 dagen, sprongen er de laatste weken uit. Ook een Purperreiger over de Breebaart polder lijkt mij het vermelden meer dan waard want dit is niet alleen een goede soort voor Groningen maar zeker een mega voor de Dollard. Andere soorten die de komst van de herfst aankondigden waren meerdere Breedbekken in de Breedbek polder, twee handen vol Reuzensterns ( waarvan een achter ons huis!) enkele Zeearenden (inmiddels niet meer weg te denken uit de Dollard) en een Gestreepte strandloper.
Een ander bewijs dat er een ander jaargetijde voor de deur staat is het weerzien met mijn goede vriend Harry, u weet wel die Geelpootmeeuw. Voor het zoveelste jaar op rij is hij weer te vinden langs de Eems en wanneer Harry zijn neus om de hoek van de pier van Oterdum steekt dan is er geen ontkomen meer aan, het word herfst.
Zwarte zwaan ( 01A6 ) Blauwe stad ( Black Swan )
Geen opmerkingen:
Een reactie posten