Bonte kraai ( Hooded Crow )
De dagen dat de Bonte kraai in grote groepen op de Dollard kwelders voorkwamen liggen ver achter ons en in een tijdsbestek van 10 jaar is de soort nagenoeg helemaal verdwenen uit dit gebied. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw waren groepen van 50 Bonte kraaien niet ongewoon in de Dollard maar met slechts een vogel, die na veel zoeken werd gevonden, in de winter van 2013/2014 lijkt het dieptepunt nu echt wel bereikt te zijn. Juist in het begin van de lente waren de groepen Bonte kraaien het grootst op de kwelder maar dit schouwspel lijkt nu echt verleden tijd. Ook in het Lauwersmeer laat de Bonte kraai een neerwaartse trend te zien en de reden van de terugloop lijkt meer in het broedgebied te zitten dan in ons land. En zo lijkt deze soort, die ik al 27 jaar op de kwelders tegenkom, beetje bij beetje van het kweldertoneel te verdwijnen. Aan de ene kant winnen we iets in onze "nieuwe" natuur maar aan de andere kant verlies je een soort die ooit heel algemeen was, eeuwig zonde.
Pontische meeuw Oterdum. ( Caspian Gull )
Het is u bekend dat dit blog ook podium bied aan hen die hun kooi even de rug hebben toegekeerd en die het op eigen houtje willen proberen. Al weken lang is een Roze pelikaan aanwezig nabij Numero dertien, over mooie namen voor een gehucht gesproken, en de vogel lijkt het al vissend in de sloten van dit gehucht erg naar zijn zin te hebben. De roze reus heeft samen met een aantal roze makkers in de eerste week van februari de vleugels genomen en hebben vanuit een dierentuin in België koers gezet naar Zeeland waar ze een paar dagen lang voor enige opschudding hebben gezorgd onder de uitzinnige vogelaars. Na een aantal dagen verdween de roze wolk weer uit Nederland maar voor een van hen was Zeeland nog niet ver genoeg, deze vogel vloog via Steenwijk door naar het noorden om uiteindelijk in de bruine "joepe"sloten van Numero dertien te belanden. Een groepje iets te roze Roze pelikanen in de eerste week van februari in Nederland? elke nuchter denkende vogelaar kan op zijn dikke vette vingertjes wel aanvoelen dat dit misschien wel net even iets te veel van het goede is en veel stemgerechtigden van het gilde lieten al vrij vlot het bordjes met daarop een omhoog gestoken duimpje snel weer zakken. Als een van de vogels ook nog eens een "foute ring" om zijn poot blijkt te hebben dan is het zeker dat het om een stelletje voortvluchtigen gaat en de stickers met het opschrift "Escape van de week" mogen voor de zoveelste keer weer tevoorschijn worden getoverd en op de roze reuzen worden geplakt. Ontsnapt of niet, voor een Boeing gemaakt van veren rij ik graag even een blokje om.
Roze pelikaan Escape. Numero dertien ( Great White Pelican, escape from Belgium )
Haas Dollard. ( Brown Hare )
Na de beste winter sinds jaren, ze kunnen mij niet warm en kort genoeg zijn, leek de lente vroeger dan ooit voor de deur te staan. Wanneer s'morgens om half zes het eerste daglicht in mijn buitenspiegels door de donkere brei heen prikt dan weet ik dat de winter zijn langste tijd heeft gehad en dat er een einde komt aan een periode van dag in dag uit in het donker rijden. De metamorfose die lente heet is ook in het Oldambt neergestreken en de eerste zomergasten volgen elkaar in hoog tempo op. De roodkeelduikers die enkele weken achter mijn huis rond zwommen hadden de lente, gezien hun baltsgedrag, ook behoorlijk in hun bol . Nooit eerder zag ik baltsende Roodkeelduikers in Nederland en als dit schouwspel ook nog eens vanuit een slaapkamer in je eigen huis te volgen is dan is dat wel opmerkelijk te noemen. Een nieuwe lente, nieuwe kleuren, geuren en geluiden met daar tussendoor een Kuifduiker, een paar Roodhalsganzen, 2 Velduilen, 2 Rode wouwen en een mooie groep IJslandse grutto's om dat alles net een beetje meer sjeu te geven, dat is genieten mensen.
Geelpootmeeuw 3e kj Oterdum. ( Yellow-legged Gull )
Geen opmerkingen:
Een reactie posten