vrijdag 20 februari 2015

Recordshot.


Amerikaanse wintertaling.  Mannetje Lauwersmeer.   ( Green-winged Teal )

Tijdens mijn laatste bezoek aan het Lauwersmeer van midden januari wist ik nog een groot spoor van stof en rubber door het gebied te trekken omdat het gebied toen op sterven na dood leek. Soms heb je van die dagen dat zelfs het beste vogelgebied van Noord Nederland geen leuke soorten weet te produceren en dan kom je thuis met veel nietszeggende waarnemingen en een lege brandstoftank. Op dat soort dagen is het maar goed dat je geen verantwoording hoeft af te leggen over de kosten en de baten van zo'n dag want anders zou er een dikke min onder de streep staan. Zaterdag was er van droefenis in het Lauwersmeer geen enkele sprake want naast het heerlijke weer, het leek wel een beetje lente, waren er genoeg soorten in het gebied te zien waar je best vrolijk van word. Het hoofddoel van de dag was de Amerikaanse wintertaling van de Vlinderbalg. Het was inmiddels alweer wat jaren geleden dat ik mijn laatste Amerikaanse wintertaling in Groningen zag dus het werd hoog tijd om er weer eens een te doen. Even een Amwita (jargon voor) doen, daar was voor mijn eerste in de provincie overigens geen sprake van, die deed ik niet maar die ontdekte ik zelf. Op een van de eerste dagen in juni van het jaar 2004 vond ik een, voor de regio best schaarse, Grauwe franjepoot in een slipdepot nabij Delfzijl. Op zich was dit al een erg mooie vondst voor deze locatie maar het werd nog gekker toen ik de zwemmende Franjepoot met mijn scoop volgde. Al pikkend naar vliegjes zwom de vogel langs een Wintertaling met een opvallende lichte verticale streep voor op de flank. Toen de vogel ook nog eens geen horizontale witte baan op de flank bleek te hebben wist ik hoe laat het was, ik had een Amerikaanse wintertaling gevonden. De vogel was een paar dagen aanwezig op het depot en was de eerste Amerikaanse wintertaling voor de regio, en tot nu toe ook de laatste. Dit zijn de waarnemingen die je altijd bijblijven en zijn de ultieme beloning voor het vele zoekwerk. De Amerikaanse wintertaling van de Vlinderbalg was zaterdag mede door de lichte verticale streep op de flank vrij eenvoudig terug te vinden tussen de vele "gewone" Wintertalingen en liet zich door de scoop aardig bekijken. Na enige tijd vloog de vogel samen met een groep Wintertalingen op en werd later in het Roodkeelplasje terug gevonden. De eerste leuke soort van de dag was dus binnen gekopt, op naar de volgende.


IJseend   Vrouwtje   Lauwersmeer.                                   ( Long-tailed Duck )

Van de ene leuke eend naar de andere was zaterdag een kwestie van je hoofd omdraaien. Met een draai van 180 graden ging ik van de Amerikaanse dwaalgast naar een van de leukste eenden van noord Europa, de IJseend. De IJseend zwom op redelijke afstand van de kant maar was net als de Amwita met de scoop prima te doen. De tweede leukerd voor de dag kon, net als een adulte Zeearend en enkele Bonte kraaien,  op een eenvoudige manier worden ingekopt. Een soort waar wel wat tijd in ging zitten was de Roodhalsfuut van Lauwersoog. De vogel is al geruime tijd aanwezig in de vissershaven maar leek zaterdagmorgen tikkertje met mij te willen spelen. Na twee vruchteloze ronden door de haven had ik het beest nog niet gevonden en ik besloot om eerst maar even mijn visquotum voor die zaterdag naar binnen te werken om weer wat op krachten te komen. Dat laatste bleek een goede zet want bij de derde ronde door de haven zwom de vogel, alsof hij nooit was weggeweest, gewoon rond tussen de kotters, tikkie, jij bent hem. Na de Roodhalsfuut van de haven was het tijd geworden om de Zwarte rotgans van de Bantpolder op te rollen. De Zwarte rotgans is net als de IJseend en de Roodhalsfuut ook zo'n soort waar we nog steeds niet over struikelt in noord Nederland en als je dan toch in de Lauwers bent dan moet je hem zeker even mee pikken. Ik heb een aardig tijdje staan zoeken in de Bantpolder maar de Zwarte rotgans was met de beste wil van de Wereld echt niet te vinden tussen de vele Rotganzen en het leek er even op dat dit een dippertje zou worden .


Zwarte rotgans  Anjum              ( Black Brant )

Een eerste winter Ruigpootbuizerd, die wel in het gebied aanwezig was, wist de schade nog wat te beperken en was een leuke troostprijs. De polders rond Anjum zijn al sinds jaar en dag een goede plek om naar ganzen te kijken en ik besloot om daar het geluk te zoeken, iets wat aardig lukte want bij de eerste grote groep ganzen was het direct bingo. Tussen de vele honderden Brandganzen vond ik niet alleen redelijk veel Rotganzen maar ook een Witbuikrotgans en een, daar was tie dan, Zwarte rotgans. Missie geslaagd dus. Naast de al genoemde soorten zorgden een Paarse strandloper, een Strandleeuwerik, een erg fraaie vrouw Slechtvalk en meerdere Sneeuwgorzen voor een leuke en gevarieerde dag. Het enige kleine minpunt was dan wel weer dat de leukere soorten allemaal net iets te ver buiten het bereik van mijn camera bleven, maar ach, een recordshot is ook een shot, toch.


1 opmerking:

  1. Mooie vogelsoorten,mooie verhalen en vooral mooie foto`s. Zal deze blog blijven volgen,
    Werd getipt door zus Linda (Oostwold)
    Groet Freddy

    BeantwoordenVerwijderen