Witvleugelstern Onnerpolder ( White- winged Tern )
Nu de Steppekiekendief zijn biezen weer heeft gepakt, en de heren azijnpissers weer op zoek kunnen gaan naar hun volgende project om tegen aan te zeiken, heb ik zaterdag maar weer een uitstapje gemaakt naar de Onnerpolder. De Onnerpolder, en de omliggende polders, zijn voor mij een goede vervanger geworden voor het Lauwersmeergebied en dat heeft deels te maken met de afstand die ik er voor moet rijden. Het is een gebied waar elke natuurliefhebber prima uit de voeten kan en waar je met gemak uren rond kunt struinen zonder ook maar enig benul van de tijd te hebben. Zaterdag heb ik ruim vier uur in de polder rondgelopen en het was een dikke bui die aan het einde van de morgen roet in het eten gooide want anders waren er met gemak nog twee volle uren bij gekomen. Het grootste deel van de tijd bracht ik zaterdag door bij de Witwang en de Witvleugelsterns. De sterns foerageren eindeloos boven de, in een moeras omgetoverde, polder en zijn tussendoor druk bezig met baltsen en het bouwen van nesten. De Witwangsterns zijn al een paar jaar broedvogel in de omgeving van de Onner maar dit jaar lijken er meer paartjes tot broeden te komen dan in de voorliggende jaren. Het geeft wel een beetje aan dat het gebied, mede door een goed beheer van stichting het Groninger landschap, uitermate geschikt is voor moerassterns en ook de Witvleugelsterns lijken daar dit jaar een graantje van mee te pikken. Misschien zijn de Witvleugelstern en de Witwangstern wel de mooiste sterns van Nederland en ondanks dat ik ze beide bijna jaarlijks, en dus ook dit jaar weer, op de tuinlijst heb blijven ze nog iedere keer voor een wouw momentje zorgen.
Witwangstern Onnerpolder ( Whiskered Tern )
Naast de sterns is de Geoorde futen kolonie van de Onnerpolder ook zeker een bezoekje waard. Op dit moment zitten er ruim 140 vogels op de eieren, of hebben al jongen, en dit is ongekend hoog voor noord Nederland. De futen zitten heutje meutje op elkaar gepakt en in vrijwel elke pitrus pol zit een Geoorde fuut op een nest. Tussen de Geoorde futen zitten nog enkele broedende Kokmeeuwen die de bewaking over de kolonie op zich nemen en met deze felle wakers lijkt de kolonie voor indringers een ondoordringbare vesting te zijn. Rond dansende Witvleugelsterns, op de achtergrond een zingende Grote karekiet, boven het gebied een cirkelende Zeearend, Ooievaar hier Ooievaar daar en Witwangsterns all over the place. Dit alles word omlijst door een oorverdovend koor van zangvogels en eindeloos kwakende Kikkers, in een woord hemels.
Zeearend 2e kj Onnerpolder ( White-tailed Eagel )
En dan was er donderdag nog de Struikrietzanger van de Eemshaven. Deze soort stond bij veel Groningse vogelaars al lang op het verlanglijstje maar de soort bleek buiten de ringbanen om een lastig vogeltje om te vinden. De vogel van de Eemshaven werd donderdag door twee oplettende broers luid zingend aangetroffen in de brede singel aan de oostkant van het gebied en de zanger imiteerde er de hele dag vrolijk op los. Vogels als Roodmus, Bijeneter en vele andere soorten wist het vogeltje zo goed te imiteren dat de aanwezige vogelaars met enige regelmaat dachten dat ze met een echte Roodmus of Bijeneter van doen hadden, een knap staaltje werk dus van dat klein hummeltje. De Struikrietzanger was een nieuwe soort voor mij in Nederland en zoals gezegd erg welkom.
Grote karekiet Onnerpolder ( Great Reed Warbler )
Mooi "wark": Zowel foto's zowel als wat het GL daar voor elkaar heeft gekregen.
BeantwoordenVerwijderen'k Heb binnenkort een weekje Noord-nl voor de boeg en hoop daar de tijd aan de vogels te hebben.
Met een groet,
Sjerp