woensdag 17 september 2014

Blythi ???

 


Eemshaven.

It's a jungle out there!! en wel een van grote bouwwerken van staal en beton. De vogelaar van nu heeft het er niet gemakkelijk meer en steeds vaker komt hij op plekken die onherkenbaar verwoest zijn. Hier zat ooit een grote groep Velduilen, daar een Woestijntapuit en ongeveer op deze plek zag ik lang geleden mijn eerste Grote franjepoot, al die plekken zijn inmiddels onherkenbaar verminkt en vol gestampt met beton en komen nooit meer terug. De Eemshaven veranderde in een korte tijd zo snel dat het zelfs door de vogelaars die er regelmatig komen niet meer bij te houden is. De kleine hoekjes van vroeger die nog over zijn worden gekoesterd maar beetje bij beetje ook omringd door belachelijk hoge hekken die ook nog eens vol hangen met camera's.


Hybride Bonte x Zwarte kraai   Eemshaven.              ( Hooded x Carrion Crow hybrid )

Camera's of niet, we gaan vrolijk verder met het zoeken in de nog resterende bosjes naar leuke soorten en zaterdag leverde dat een zeldzame soort op die je, gek genoeg, eigenlijk niet wil vinden, een Braamsluiper met een oosterlijke herkomst. Braamsluipers uit het verre oosten zijn in het veld nagenoeg niet op naam te brengen en alle gevallen op de Nederlandse lijst zijn dan ook op naam gebracht en door het CDNA aanvaard aan de hand van DNA materiaal. Vrijwel direct na het vinden van de vogel hadden we in de gaten dat het best een spannende Braamsluiper was en dat kwam mede door de vale kleur van de buik en de flanken. Ook de bruine bovendelen liepen ver door tot boven op de kop waardoor er nauwelijks sprak was van een kopkap, het enige grijze op de kop zat rond de oorstreek. Door de takken en het hekwerk heen was het nog een hele klus om bruikbare foto's van de bewegelijke vogel te maken.


Siberische braamsluiper ? (Silvia curruca blythi) Eemshaven.( Lesser Whitethroat ssp blythi ??)



Ondanks dat de vogel drie keer een harde "tsjeck" liet horen kon het geluid niet worden opgenomen. Gelukkig bestaat er altijd nog zoiets als internet, en dus ook een bron van vogelgeluiden, op de smartphone. In het veld werd na enige verwarring over de nieuwe naamgeving van de "Oosterlijke Braamsluipers" roepjes van alle mogelijke kanshebbers beluisterd en na verloop van tijd werd een geluid gevonden dat overeen kwam met onze vogel en dat bleek om een Siberische Braamsluiper, ( Silvia curruca blythi ) te gaan. Of het echt om een Blythi gaat zal voorlopig wel onduidelijk blijven, al worden er de laatste jaren wel grote stappen gezet omtrend de determinatie van deze uitermate lastige vogels. Zonder een geluidsopname en bruikbaar DNA matriaal lijkt deze Braamsluiper, hoe jammer het ook is, in de "volgende keer beter" lade te belanden. Dit soort waarnemingen geven mij altijd een half half gevoel, aan de ene kant is het geen wat je gevonden hebt best goed maar aan de andere kant schiet je er weinig mee op. Het is eigenlijk net een Bonte kraai die ook deels een Zwarte kraai blijkt te zijn of een heerlijke volle zeemeermin die met haar dikke bolle anus op het droge ligt,  leuk om naar te kijken maar 't is het net niet.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten