dinsdag 21 april 2015

15.000 meeuwen.


Kumliens Meeuw  Adult  Bergen aan Zee.                         Kumlien's Gull

Een lekker dagje aan de kust, wie wil dat nou niet? lekker genieten van zon, zee, strand en, voor wie het leuk vind, van 15.000 meeuwen. Op de zandsuppletie van Bergen aan Zee is het de afgelopen week dikke pret voor hen die graag naar meeuwen te kijken en veel vogelaars namen zaterdag dan ook graag de moeite om af te reizen naar de kop van Noord Holland. Natuurlijk gingen de meeste vogelaars naar Bergen aan Zee voor de vorige week ontdekte Thayers Meeuw maar deze keer kwamen wij, Willem, Martijn en ik zelf, niet alleen voor het zeldzame, er was meer dan dat. Voor veel vogelaars zijn meeuwen pas interessant wanneer het een streepje op hun lijst oplevert en voor de rest blijven het voor die gasten vage bruine of witte dingen waar ze liever geen tijd in stoppen en dat is best jammer.


Kumliens Meeuw  Langs de handpennen zijn de donkere buitenranden goed zichtbaar.

Natuurlijk zou het leuk geweest zijn als we de Thayers meeuw mee konden pikken maar zaterdag liet de vogel zich, jammer genoeg, niet zien. Het is nooit leuk om te dippen maar al zoekende in de meeuwenmassa vonden we telkens wel weer andere leuke, en leerzame, vogels die het beter bekijken meer dan waard waren. Zo konden we naar harte lust naar Pontische meeuwen kijken want van deze soort waren geschat zo'n 50 vogels aanwezig. We zagen de ponten in alle leeftijden voorbij komen en daar zaten enkele leerzame exemplaren bij. Nooit eerder zag ik zoveel Pontische meeuwen op een plek en alleen al daarom was het een geslaagde dag. Dat er onder de vogelaars mensen zijn die puur voor de lijst naar meeuwen kijken word snel duidelijk wanneer je je langs het duin in een groep vogelaars mengt. Ik zelf verdeel de groep vaak in twee kampen, de zoekers en de wachters. De zoekers staan de hele tijd met een betraand oog aan de scoop te zoeken naar de krenten en de wachter die, u raad het al, wachten op wat komen gaat. Uren lang staan ze met de handen aan hun potlood al lallend wortels te schieten langs het duin tot de zoekers de verlossende woorden spreken. De zoekers hebben op hun beurt trucjes om de wachters op gezette tijden wat wakker te houden en de meest gebruikte is wel de "heeejj, wat is dit?" truc. Na het uitspreken van de woorden is de tegen reactie vaak, wat zie je? heb je hem? waarna er een soort van paniek ontstaat bij de wachters. De zoeker houd de spanning er nog even in en zegt niet waar het om gaat en waar het beest zit maar gaat wat staan fluisteren met zijn maat. De wachters schieten in de stress en na de spanning nog wat opgebouwd te hebben zegt de zoeker dat het de hele tijd gewoon om een Zilvermeeuw ging. Populair word je er niet van maar lachen is het zeker.    


Een andere interessante vogel was de, ook al de hele week aanwezige, Kumliens Meeuw. We kregen de Kumliens al vrij snel na aankomst in beeld maar de vogel zat toen nog te ver om iets aan de handpennen te kunnen zien. De hele determinatie van Kumliens Meeuw staat en valt met de tekening op de buitenste handpennen en de vogel heeft de laatste dagen dan ook voor nogal wat discussie gezorgd op het internet. Pas nadat een buitenlandse expert naar foto's van de meeuw had gekeken leek de kogel nu toch door de kerk, het is er een. Indien aanvaard zou dit de 4e Kumliens voor Nederland zijn maar de vogel, die broed in noord oost Canada, is een ondersoort van de Kleine Burgemeester en is dus als soort niet telbaar. Later op de dag kwam de meeuw dichter naar ons toe en toen konden we duidelijk de donkere lijnen langs de handpennen zien, iets wat overigens ook goed in vlucht te zien was. Naast deze adulte Kumliens Meeuw was er ook nog een eerste winter Kleine Burgemeester aanwezig op het strand maar deze vogel werd maar kort, en op grote afstand, door ons gezien.


Zandsuppletie bij Bergen aan Zee.     The beach near Bergen aan Zee, this week the Gull hotspot in the Netherlands with at least 15.000 Gulls.

Op een plekken waar veel meeuwen zitten heb je redelijk veel kans om geringde vogels te zien. Er worden in verhouding veel meeuwen geringd in Europa en dat was te zien op het strand van Bergen aan Zee. Met enige regelmaat wandelde er een geringde vogel door mijn beeld en de meeste ringen wist ik af te lezen. In totaal las ik 2 Grote Mantelmeeuwen, 11 Zilvermeeuwen, 13 Kleine Mantelmeeuwen en 3 Pontische Meeuwen af uit meerdere landen en dat is meer dan wat ik in een jaar in Groningen aflees. Het zal nog een hele klus worden om de herkomst van al deze vogels te achterhalen maar als er een leuke terugmelding in de mailbox zit dan zijn we dat allang weer vergeten.


Pontische meeuw  Bergen aan Zee. Geringd in Polen     Caspian Gull, ringed in Poland, at least 50 Caspian Gulls were present on the Bergen beach


Ringsnaveleend samen met een Kuifeend (links) Flevoweg.       Ring-Necked Duck, on the right, and a male Tufted Duck.

Na bijna zes uur meeuwen kijken, en meerdere keren de parkeermeter gevuld te hebben, lieten we Bergen aan Zee voor wat het was. We wilden ook nog wat andere leuke soorten doen in de kop van Noord Holland maar omdat de meeuwen meer tijd in beslag hadden genomen dan verwacht moesten we keuzes maken. Mijn medereizigers kozen beide voor de Amerikaanse oeverloper omdat ze deze vogel beide alleen nog maar in winterkleed hadden gezien. Nu is geen straf om nog een keer naar de vogel te gaan dus het adres waar de vogel zit werd met gemak nogmaals in de TomTom ingevoerd. De vogel was deze keer gemakkelijker te vinden dan de afgelopen week en voor we het wisten waren we alweer op weg naar de volgende dwaalgast, de Ringsnaveleend. Het was al weer wat jaren geleden dat ik mijn laatste Ringsnaveleend in Nederland had gezien dus dit mannetje kwam als geroepen. Aanvankelijk was de vogel niet te vinden op de aangegeven plek maar de vogel kwam, geheel volgens het boekje, keurig op tijd  aangevlogen en lande vlak voor onze neus. De vogel liet zich vijf minuten lang erg goed bekijken maar vloog toen weer op. Nu deze soort ook in de knip zat werd koers gezet naar Den Oever voor de volgende Amerikaanse eend, de Buffelkopeend. Ook deze eend is al geruime tijd aanwezig maar de vogel liet zich aan het begin van de avond niet meer zien. Moe maar voldaan stapte ik 14 uur na vertrek de voordeur weer binnen en ik kon terug kijken op een zeer geslaagde dag die zeker voor herhaling vatbaar is.


Amerikaanse Oeverloper  Medenblik                                      Spotted Sandpiper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten